Varför denna blogg?

Om konsten att försöka leva ett klimat & miljövänligt liv.

lördag 15 januari 2011

VEGETARISKA RECEPT

Här kommer recepten på det vi åt som fredagsmiddag och som kvällsmat nu på lördagskvällen.
(För att kompensera stuvade makaroner & falukorv som det var till lunch...fast korv är ju rätt OK då tar man ju reda på "allt" från grisen...vill inte veta!)

MOROTSFRITTERS
10-15 st
1½dl mjölk
2 ägg
2½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 morötter
lite spenat(frusen denna årstid annars färsk)
Salt+ peppar
Smör+rapsolja till stekning

1. Vispa ihop mjölk+ägg.Rör ner mjöl och bakpulver.Vispa till en slät smet.
2. Riv morötter grovt, rör ned det+ lite spenat.
Krydda med salt+peppar.
3. Smält en klick smör, häll i 1 msk rapsolja i stekpanna.
4. Klicka i små "plättar" i stekpannan stek gyllenbruna på medeltemperatur.

Servera varma eller ljumma.

KLYFTPOTATIS MED VEGETARISKA FRIKADELLER

Potatisen:
Klyfta potatis med skal på, häll rapsolja i en ugnsplåt, in i 200-225 graders ugn ca 20-30 min.
Skaka om plåten nån gång ibland. Salta efter smak när de är klara.

Mandelfrikadeller:
100 g sötmandel,finmixad
1½ dl finriven ost med lite smak, tex herrgård
1½ dl ströbröd
2 msk riven gul lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten

Till kokning:
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar

Till stekning 2-3 msk smör eller olja

1.Blanda samtliga ingredienser, forma små bollar, en rågad tsk/boll-de sväller vid kokning.
2.Koka upp vatten och buljong, låt bollarna sjuda/småkoka i buljongen 6-7 min.
3. Ta upp bollarna med hålslev, låt rinna av.
4. Stek dem gyllene ca 2-3 min

Tillbehör: Ketchup till barnen, en tomatsalsa till oss,svarta oliver, groddar och morotstavar.
..och ett glas ekorött till mamma.

Jag gillade dem starkt, barnen kanske inte var överförtjusta men åt.

SVAMPSMÖRGÅS (man tar vad man har)

Kantareller, trattkantareller och svenska färska champinjoner
Gul lök+ vitlöksklyfta
ev. persilja
Smör till stekning
Grädde
Ost
Formfranska eller annat bröd

1.Fräs svampen i smör, salta o peppra
2.Stek lök+vitlök glansig på svag värme
3.Blanda ovanstående.
4.Häll på grädde, någon eller några dl
(efter samvete, man kan ju strö mjöl över och hälla på mjölk oxå)
Låt puttra på svag värme tills det ser lite "tjockt" ut
5. Fördela på franskan, strö över lite riven ost
6.In i ugn 225 grader ca 10-15 min


Servera med lite råkost du gillar


..och lite lördagsgott
RÖD VINBÄRSPAJ

150 g smör
3 dl vetemjöl
1½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 krm bakpulver
6 dl röda vinbär (jag tog vita oxå eftersom jag hade det)
ev lite potatismjöl

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Smält smöret, blanda samtliga torra ingredienser, häll i det smälta smöret.
Rör ihop degen snabbt.
3. Tryck ut i en pajform, ca 26 cm i diameter.Häll på bären, pudra ev över lite potatismjöl om de är vattniga.
4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min.


Låt svalna och servera med vaniljgrädde eller glass.


Trevlig kväll//Eva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad om du vill lämna en kommentar, klicka på anonym om du inte har ett konto eller hemsida//Eva