Varför denna blogg?

Om konsten att försöka leva ett klimat & miljövänligt liv.

lördag 8 januari 2011

EKOVIN


Lördag, sitter och tänker på vad trevligt det hade varit om jag kommit mig för att inhandlat lite vin förra gången jag var till stan.
Nu börjar väl utbudet av ekologiska viner bli lite bättre, för det ska man ju helst välja om man vill slippa få i sig rester av bekämpningsmedel.


Vindruvor hör till "värstingarna" av det som besprutas visar en europeisk studie från 2009, om det har blivit bättre nu vet jag inte.

Det är viktigt att känna till att gränsvärden bedöms enskilt. Det innebär att en druva kan innehålla tio olika bekämpningsmedel och att dessa tio bekämpningsmedel, var och en för sig, kan understiga sina respektive gränsvärden. Men när de agerar tillsammans kan de mycket väl vara skadliga, trots att det i dagsläget inte finns något sätt att mäta och bedöma detta.
Läs mer HÄR hos Naturskyddsföreningen

Nedanstående har jag hämtat från EKOVIN, läs mer här.

Vad skiljer den ekologiska vinproducenten från den konventionella?

När man odlar ekologiskt måste man tänka efter före. Den konventionella vinproducenten arbetar mer med orsak och verkan. För den ekologiske producenten innebär ekologisk odling att många åtgärder såsom växtföljd, sortval, ogräsbekämpning, uppbindning av plantor, dränering, minskning av bladvolymer, val av odlingsplats m.m. görs med tanke på att minimera ogräs-, skadedjurs- och svamptryck. Detta var självklara val som vinproducenten gjorde förr i tiden. Men med intåget av kemiska bekämpningsmedel och konstgödning behövde man inte tänka på samma sätt, eftersom de kemiska bekämpningsmedlen är effektiva och förhållandevis billiga.

Kompensation för en bättre miljö

Giertz Vinimport är marknadsledande på ekologiska viner i Sverige och har tagit fram en miljöstrategi för sina viner. Nu ser företaget över alla sina transportlösningar för att hitta det mest miljövänliga alternativet. Samtidigt innehåller kartläggningen av vintransporterna också en omräkning till pengar, efter riktlinjerna för utsläp psrätter. Enligt kartläggningen kostar 1 000 kg koldioxid cirka 200-225 kronor

En lastbilstransport från Bourgogne i Frankrike och en transport från Argentina (lastbil, båt, järnväg) släpper ut ungefär lika mycket koldio xid (mellan 320-340 gram) per liter vin.

Rättvisemärkt eller Fairtrade är en oberoende produktmärkning som syftar till att ge odlare och arbetare i utvecklingsländer skäligt betalt för sina produkter. Rättvisemärkt vin finnas att köpa från Argentina, Chile och Sydafrika.

OM RUSSIN TILL BARNEN!
Välj alltid ekologisk frukt. Dessvärre är utbudet av ekologiska vindruvor ytterst begränsat, inte mer än 3-5 procent av vindruvorna är ekologiskt odlade. Vindruvor används dessutom ofta som ersättning till godis för barn. Just barnen är extra känsliga plus att de kan äta mycket i förhållande till sin egen storlek.

Ha en trevlig lördagskväll//Eva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad om du vill lämna en kommentar, klicka på anonym om du inte har ett konto eller hemsida//Eva