Varför denna blogg?

Om konsten att försöka leva ett klimat & miljövänligt liv.

tisdag 4 januari 2011

Skräp!

Nu efter jul och ledighet (för många i alla fall) blir det ju en hel del skräp.

Vår familj försöker i så stor utsträckning det går att sortera, såhär ser vårt skafferi med sortering ut.
Under diskbänken står komposthinken som används flitigt även vintertid,komposten som fylls snabbt, sjunker ihop så fort värmen kommer åter.
När vi till våren(förhoppningsvis) får höns kommer de kunna äta en hel del av våra matrester.

Hushållen, det vill säga alla invånare, har skyldighet att sortera ut returpapper, förpackningar, elavfall, batterier och grovsopor och lämna detta avfall till de insamlingssystem som finns.

Det hushållsavfall som inte lämnas till producenternas insamlingssystem ska lämnas till kommunens insamling. Man får alltså inte utan tillstånd själv ta hand som sina sopor.

Hushållen har skyldighet att följa reglerna för avfallshanteringen i kommunen. Det gäller alla, oavsett om man bor i villa, bostadsrätt eller flerbostadshus. (Läs mer på www.sopor.nu)

Vid en plockkontroll i vår kommun visade det sig att många INTE sorterar ens det enklaste skräpet. Glas batterier, tidningar och annat som man enkelt kan lämna till återvinningscentralen låg i påsarna. Detta får kommunen såklart betala för att skicka till förbränning, något förpacknings producenterna redan betalat för att vi ska lämna in för återvinning.

Producenterna ska se till att avfallet återanvänds, materialåtervinns, energiutvinns eller tas om hand på något annat miljömässigt godtagbart sätt.

Syftet med producentansvar är att få produkter som förbrukar minsta möjliga mängd naturresurser, de ska vara lätta att återvinna och inte innehålla miljöfarliga ämnen.


Så handen på hjärtat, hur duktig är du på att sortera!?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad om du vill lämna en kommentar, klicka på anonym om du inte har ett konto eller hemsida//Eva