Varför denna blogg?

Om konsten att försöka leva ett klimat & miljövänligt liv.

lördag 19 mars 2011

Sweets for my sweet,sugar for my honey...

Eftersom jag idag fick två honungsburkar av en trevlig kund och jag nyss fick en fråga om flytande ekologisk honung kommer detta inlägg att handla om just detta!

Bina hämtar nektar som finns i blommorna. Nektarn omvandlar de till det vi kallar honung och lagrar den i bikupans vaxkakor. När bina sätter vaxlock över vaxkakan är honungen mogen att skördas av biodlaren.

Biodlaren avlägsnar vaxlocken och placerar vaxkakorna i en centrifug – en honungsslunga. I den slungas honungen ur vaxkakorna av centrifugalkraften. Därefter silas honungen så den blir fri från vax och främmande partiklar. Då har man fått nyslungad honung. Den är alltid flytande. Vaxkakorna sätts tillbaka i bikupan för att fyllas med honung på nytt.

I honungen bildas efterhand kristaller. Hög halt av druvsocker ger snabb kristallisation. För att få en smörig, jämn och mjuk konsistens rör biodlaren honungen. Det kan ske ett par gånger om dagen, tills honungen blir tjockflytande och ogenomskinlig. Slutligen tappas honungen på burk.

I nordisk honung bildas kristaller. En tumregel är: Ljusa honungssorter har hög druvsockerhalt och kristalliserar snabbt. Mörka honungssorter har hög andel fruktsocker och kristalliserar långsamt. Understiger halten druvsocker 25 % så kristalliseras inte honungen. Exempelvis honung från klockljung, som växer på myrar i södra Sverige, kristalliserar inte på flera år.Akaciahonung som bina av förklarliga skäl inte kan "göra" i Sverige innehåller, om jag förstått det hela rätt, en hög halt fruktsocker vilket gör att den inte kristalliseras.

Flytande Svensk honung kan vara(är) värmebehandlad.
Upphettas honung över 85° C förblir den flytande men förlorar sina viktiga enzymer och sina bakteriedödande egenskaper.


Ekologisk honung är ekologisk, dvs det får inte finnas några ”tillsatser” som apistan och bekämpningsmedel.på Jordbruksverkets hemsida kan man läsa mycket om Ekologisk biodling Tex:
Vid slutet av produktionssäsongen är det särskilt viktigt att du lämnar kvar ett tillräckligt förråd av honung och pollen i kuporna så att bina överlever vintern. Du får bara utfodra bisamhällena om samhällets överlevnad är i fara på grund av väderförhållanden. Utfodringen ska då göras med ekologiskt producerad honung, ekologiskt producerad sockerlösning eller ekologiskt producerat socker.

Du ska placera bikupor i områden där nektar- och pollenkällor huvudsakligen kommer från ekologiskt odlade grödor eller grödor som odlas med metoder som är skonsamma för miljön.

Bikupor och material som används inom biodling ska huvudsakligen bestå av naturmaterial.

Om bisamhällena blir sjuka eller angripna trots alla förebyggande åtgärder ska du behandla dessa omedelbart. Läkemedel får i vissa fall användas i ekologisk biodling. Om behandling sker ska allt vax ersättas med vax från ekologisk biodling. Behandlade bisamhällen måste också på nytt genomgå omställning.

Det finns som alltid många olika inställningar till eko & kravbiodling och alla talar sig varma för sin egen ståndpunkt.
Man får helt enkelt bilda sig en egen uppfattning och vad som känns mest rätt.
Enligt mig är dock ALLTID den Svenska att föredra, och som alltid ju mer lokalt desto BÄTTRE.
I år har jag förhoppningsvis min alldeles egna honung, garanterat lokal!!


//Eva

1 kommentar:

  1. Tack för att du förklarade detta alltid lika kul att få veta nya saker //Åsa

    SvaraRadera

Jag blir så glad om du vill lämna en kommentar, klicka på anonym om du inte har ett konto eller hemsida//Eva