Varför denna blogg?

Om konsten att försöka leva ett klimat & miljövänligt liv.

fredag 11 mars 2011

Lite "nyttigt" lördagsgodis


CHOKLAD & ANISKOLA med havssalt
ca 50 st

100 g smör
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
2 tsk stött anis
Flingsalt

1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
2. Rör ner grädde, socker, sirap, vanilj, kakao o anis och låt allt sjuda på svag värme.
Rör om då & då.
3. Om du har en digitaltermometer, sätt den på 140 grader, då är kolan klar.
Har du inte det får du göra kulprovet.
Droppa lite kolasås i ett glas med vatten, när du kan forma en kula är det klart.
4. Häll upp smeten på ett bakplåtspapper som du vikt upp kanterna på
så det blir som en form,ca 25x25 cm.
5. Låt svalna, strö flingsalt över, klipp eller skär i lagom bitar.

Ja helt nyttigt är väl inte detta men man vet vad man stoppar i sig, till skillnad från smågodiset i butiken.

GOD HELG//Eva

4 kommentarer:

  1. ?later jattegott! Vad kan man anvanda istallet for sirap som man inte hittar har nere? Kanadensisk eller honung

    SvaraRadera
  2. Mums! Måste testa! Får bli på söndag, imorgon är det fullt upp i Viby församlingshem!
    Kram Emma

    SvaraRadera
  3. Hej på recepthjälpen skriver de om ersättning av sirap:
    Ersätt i första hand efter färg, t.ex. ljus majssirap och "golden syrup" mot vår vanliga svenska ljusa sirap. Ljus sirap i matlagning går också ofta bra att ersätta med honung.

    //Eva

    SvaraRadera

Jag blir så glad om du vill lämna en kommentar, klicka på anonym om du inte har ett konto eller hemsida//Eva