Varför denna blogg?

Om konsten att försöka leva ett klimat & miljövänligt liv.

torsdag 31 mars 2011

Slänga mat?

Häromdagen lärde jag mig ett nytt ord:Friganer.
Från Wikipedia

Friganism, eller på engelska freeganism, är en alternativ livsstil som bygger på avståndstagande från konsumism och som innefattar minsta möjliga deltagande i den konventionella ekonomin och minimal konsumtion av resurser. Det engelska begreppet har skapats som en kombination av orden free (gratis eller fri) och veganism.[1]

Ett inslag i friganism är att ta till vara slängda matvaror, som har passerat sitt utsatta bäst före-datum eller av annan anledning har kasserats, men som av friganerna ändå anses ätbara. Denna typ av matvaror samlas framför allt in från soptunnor eller containrar vid mataffärer, och då framför allt i form av obrutna förpackningar som nyligen slängts.[2] Detta kallas ibland "containerdykning". Friganer uppger sig samla mat på detta sätt som ett avsiktligt val och en politisk protesthandling, snarare än av ekonomiskt nödtvång, vilket kan vara fallet vid hemlöshet

Läs mer om det HÄR.
Jag hörde talas om det genom ett radioreportage om några yngre killar som tog tillvara mat som butikerna slängde i containrar.
Först tyckte jag nog det var lite "äckligt" men tycker när jag tänkt lite på det att det är en viktig fråga som lyfts i och med dessa aktioner!





Det slängs ju väldigt mycket mat som bidragit till växthusutsläpp då de producerats, som bara går till spillo i och med detta.
I och med nya lagar kring smittspridning får ju inte tex skolköksmat användas till grisar som det gjordes "förr".Då måste ju griskött ha varit riktigt klimatvänligt, som en kompostkvarn på fyra ben!

Konsumentföreningen Stockholm
har nyligen gjort en undersökning där det konstateras:
Sex av tio (62%) uppger att de inte vet skillnaden mellan bäst före-dag och sista förbrukningsdag, som båda är hållbarhetsmärkningar på livsmedel. Sammanblandningen kan bidra till att mycket mat slängs i onödan då det är rimligt att anta att många blir osäkra och slänger maten för säkerhets skull.

Få tips på sidan SLÄNG INTE MATEN

//Eva

1 kommentar:

  1. Kolla in detta reportaget från SVTPlay

    http://playrapport.svt.se/2.22620/1.2321840/de_dyker_bland_soporna_for_att_radda_jorden

    Hoppas länken funkar.

    Jag tycker de gör en insats för att rädda mat som är OK. I en del affärer kan man få köpa varor till reducerat pris om ex någon/några frukter i förpackningen är skadade/dåliga men en hel del butiker har policyn att det skall slängas i stället. Vansinnigt, enligt mig. Det mesta är ju OK att använda.

    SvaraRadera

Jag blir så glad om du vill lämna en kommentar, klicka på anonym om du inte har ett konto eller hemsida//Eva