Varför denna blogg?

Om konsten att försöka leva ett klimat & miljövänligt liv.

onsdag 16 februari 2011

Klimatsyndare

Ibland måste ju också en miljövän få "synda" lite.
Att försöka minska sina utsläpp av växthusgaser för att på så sätt "rädda jorden" gör att man får försaka vissa saker.
Jag tycker för det mesta att det går bra, det har nu blivit en naturlig del av livet att få längta lite efter vissa livsmedel som just för tillfället inte är i säsong.


Ludde gillar maten skarpt!

MANGOKYCKLING
minst 6 pers
3-5 kycklingfileer(jag brukar ta ca 1000g när jag ändå gör)
1½ dl vatten
1½ hönsbuljongtärning
1½ msk kinesisk soya
1-2 tsk sambal oelek
1 stor purjolök
1 stor paprika
3-5 dl creme fraiche
3 msk mango chutney

1.Bryn först kycklingen i olja eller smör i en stor stekgryta.
2.Tillsätt sedan vatten, buljong, soya och sambal oelek.Koka 15 min under lock.
3. Skölj o grovstrimla purjo o paprika.Rör ned i grytan tillsammans med creme fraiche o mangochutney. Koka ytterligare 5 min.
Klart

Servera med ris och en grönsallad om det är säsong.



Och att veta om varför vissa livsmedel gör större avtryck på klimatet än andra och just därför välja bort dem...eller rättare sagt...välja till dem som en lyx och inte som vardagsmat.


Vad i dagens meny är då dåligt ur klimatsynpunkt?

RIS
Ris som är en dåligt undersökt spannmålsgröda har sannolikt mångdubbelt större utsläpp av klimatgaser än tex potatis. Anledningen är framför allt att de asiatiska risodlingarnas vattendränkta marker avger både metangas och lustgas. Transporterna står för en stor del av dessa produkters klimatpåverkan.


MANGO CHUTNEY
Frukterna och rotfrukterna kan indelas enligt klimatbelastningen i fem grupper. Den största klimatpåverkan har vissa produkter som fraktats med flyg, såsom passionsfrukter eller sparrisar. Till den andra gruppen hör produkter, som under den kalla årstiden odlas i växthus som värms upp med olja. Till den tredje gruppen hör frukter och grönsaker, som odlas i tropiskt klimat och fraktas med båt. Sådana frukter är mango, ananas och banan. Till den fjärde gruppen hör sydeuropeiska apelsiner och äpplen, som fraktas med långtradare till Finland. Till den femte gruppen hör rotfrukter och frukter, som är odlade på friland och utan kemikalier. Sådana är bland andra potatisar, morrötter och jordgubbar.

PAPRIKA
Växthusodlade oftast från holland, har läst att det går åt 37 gånger mer energi att producera 1 paprika mot vad man får i sig av att äta den.


SOYA
Naturskyddsföreningen skriver:

Tillsammans med samarbetsorganisationer i Syd har vi försökt förbjuda parakvat, det giftiga bekämpningsmedel som drabbat så många jordbruksarbetare, bland annat vid sojaodling. I Sverige förbjöds medlet redan 1983. 2007 förbjöds medlet i EU, men det är inte förbjudet i hela världen.

Följderna av farliga bekämpningsmedel är bara en av många miljöaspekter av sojaodling. Till Sverige importeras stora mängder soja, till största del från Brasilien och framför allt som djurfoder, men också som livsmedel i olika produkter.

SAMBAL OELEK
Sambal oelek är en indonesisk chilipasta, har ju då fraktats hit från Indonesien kan man ersätta med egen chilipasta? Kanske?

KYCKLING

Klassas ju som klimatsmart mat men önskvärt vore ju att det gick lättare att hitta ekologiskt uppfödd kyckling.

Tänk klimatvänligt som regel och unna dig nåt undantag som lyx någon gång ibland.

//Eva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad om du vill lämna en kommentar, klicka på anonym om du inte har ett konto eller hemsida//Eva