Varför denna blogg?

Om konsten att försöka leva ett klimat & miljövänligt liv.

torsdag 2 januari 2014

Lemon curd & maränger från glada hönor.

Mina hönor har vårkänslor och värper för fullt just nu.


Jag blev så sugen på Lemon curd så det blev det!Gott på rostat bröd,scones eller till glassen!

I en av mina fvoritkokböcker "A piece of cake" av Leila Lindholm tog jag detta recept.

Leilas lemon curd  

3 st ekologiska citroner
1.5 dl strösocker
50 g smör
 
2 msk maizena
2 st ekologiska ägg
2 st ekologiska äggulor

1:Tvätta tre citroner noga och torka. Koka upp citronsaft från två av citronerna samt rivet skal från alla tre, ihop med strösocker och smör. Sila sedan av vätskan.
2. Blanda ut maizena med saften från din tredje citron och rör ner detta i vätskan.
3. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar.
4. Häll över i en ren skål och låt citronkrämen svalna.
Häll i burk förvara i kylen.

Av äggvitan gjorde jag maränger,sådana spröda.
Receptet från en trotjänare "Hemmets kokbok"


Maränger 
4 äggvitor (1 dl)
2 dl socker

Vispa vitorna till hårt skum.
Tillsätt sockret matskedsvis under kraftig vispning tills massan är styv och håller formen.
Jag spritsade ut ca 30 små marängtoppar på bakplåtspapper.
Gräddade i ca 75 grader för att få dem vita och fina i ca 1 h,sista stunden med luckan på glänt så att fukten försvinner.  

Ha det fint & GOD fortsättning på nya året/Eva 

1 kommentar:

  1. Å så mysigt med höns... finns inget hemtrevligare!! Köpte själv hemägg av en bonde i närheten igår (bor i Skottland) och det är ju sååå mkt bättre än i affär!!

    SvaraRadera

Jag blir så glad om du vill lämna en kommentar, klicka på anonym om du inte har ett konto eller hemsida//Eva