Varför denna blogg?

Om konsten att försöka leva ett klimat & miljövänligt liv.

torsdag 12 december 2013

Goda gröna rätter med julkänsla

Ikväll lagde jag ett miniatyr julbord tillsammans med styrelsen för Studiefrämjandet Södra Närke Karlskoga-Degerfors.
Vi lånade ett hemkunskapskök i Hallsberg och detta blev resultatet.


Vintrig sallad med brysselkål, feta och apelsin

  • 500 g brysselkål
  • 3 dl hel bulgur
  • 2 apelsiner
  • 1/2 granatäpple
  • 5 torkade fikon
  • 1/2 dl grovhackad bladpersilja
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 fetaost (à 150 g)
  • 1 dl valnötter
  1. Ansa och skär brysselkålen i halvor. Koka dem i saltat vatten ca 5 minuter. Häll av och skölj hastigt i kallt vatten.
  2. Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen.
  3. Skala apelsinen med kniv. Dela på mitten och skär i skivor. Dela granatäpplet och ta ut kärnorna. Skär fikonen i strimlor.
  4. Blanda brysselkål, bulgur och persilja i en skål tillsammans med olja, flingsalt och peppar. Lägg upp på ett stort fat. Toppa med apelsin, fikon, smulad fetaost, granatäppelkärnor och lätt krossade valnötter.

 
Det här receptet blev nog kvällens överraskning,har fått det av vännen Terese som har mums.nu 
Vegetariska "köttbullar"
1 1/2 dl sötmandel
1 1/2 dl ströbröd
1 1/2 dl riven ost, gärna herrgårds
2 msk riven gul lök
1 tsk salt
1 krm peppar
3 ägg
1 msk vatten


Gör så här…
1. Mixa mandeln fint i matberedaren.
2. Blanda mandeln med ströbröd, ost, lök, salt, peppar. Tillsätt ägg och vatten.
3. Forma smeten till köttbullar. Med hjälp av ett matskedsmått blir bullarna jämnstora.
4. Koka upp 1 liter vatten och en grönsaksbuljongtärning. Koka bullarna i buljongen i 8 minuter.
5. Ta upp dem med hålslev och stek dem sedan i smör så att de får en fin gyllenbrun yta.

   
"GULSKINKA"

1 Kålrot på ca 500 gram
Buljong:
1.5 liter vatten
Grönsaksbuljong
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
Några lagerblad,

jag hade en tsk "rökessens från sommarens grillning också)

Griljeringssmet:
3 delar skånsk senap eller valfri senap
1 del tomatpuré
1 del ljus sirap
1 ägg (el ev. 1 msk potatismjöl för vegan)
2 dl skorpmjöl


1. Koka kålroten med buljongen och kryddorna, ca 1 timme tills den är lagom mjuk, den ska hålla ihop och vara lätt att skära upp. Låt kålroten svalna
2. Blanda ingredienserna till griljeringssmeten och och pensla den på kålroten, en slickepott är ett lämpligt verktyg för jobbet. Strö på ströbröd, eventuellt rulla kålroten i ströbrödet.
3. Griljera kålroten i ungen på 225° i 20-30 min, kör med grillfunktionen sista 10 minuterna om du vill ha lite bränd och härligt krispig yta.
Skiva och servera med senap.

 Till detta serverades vatten och hårt bröd o fröknäcke med en Brieost Brita från ett ekologiskt mejeri i Hjo,Löpareskogens gårdsmejeri som görs på mjölk från kor som bara ätit gräs.

Från Klimatmat.se kommer detta recept!

Saffranspannkaka
0,5 g saffran (1 pkt)
2 dl vispgrädde
1½ dl mjölk
3 ägg
4 msk hackad sötmandel
5 dl färdig "Julgröt" på korngryn.Hittar du HÄR


En gyllengul gotländsk specialitet som ska serveras med en god sylt.


Blanda saffran, grädde och mjölk. Vispa i ägg och hackad mandel. Blanda i gröten. Häll upp smeten i en ugnsfast form. Grädda i 200 grader mitt i ugnen i cirka 30 minuter eller tills pannkakan har stelnat. Servera med sylt.

 Det kommer helt säkert bli fler matlagningstillfällen i Studiefrämjandets regi, är du nyfiken?//Eva


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad om du vill lämna en kommentar, klicka på anonym om du inte har ett konto eller hemsida//Eva