Varför denna blogg?

Om konsten att försöka leva ett klimat & miljövänligt liv.

tisdag 10 december 2013

Julbord med mindre klimatpåverkan!

Jag håller nu på och funderar på julmat som så lite som möjligt bidrar till ökade växthusgaser.
I veckan som kommer ska jag ha en liten matlagningskväll med ett gäng och fokus ska då vara på de gröna rätterna på julbordet.

Mycket av den traditionella julmaten är klimatsmart  Det mesta av den svenska julmaten är redan säsongsanpassad eftersom det är frågan om gångna tiders vintriga festmat.

Såhär kan du göra!
  • Gör julbordet lite mer grönt.Byt ut någon eller några av kötträtterna mot närodlade rotfrukter, kål, baljväxter.
  • När du väljer kött välj gärna svenskt lamm,viltkött och naturbeteskött,vilket innebär att djuren betar ute och hjälper till att hålla det öppna jordbrukslandskapet.
  • Välj närproducerat bröd,gärna från ett litet bageri som bakar på ekologisk säd.Gärna surdegsbröd..Eller varför inte knäckebröd som är bra eftersom det inte möglar och man inte behöver slänga bort det av den anledningen.
  • Fisk: Sill,ansjovis och strömming är alla bra fiskar som inte är hotade av utfiskning.
  • Till det hemlagade julgodiset är det bra att använda ekologiskt socker och rättvisemärkt choklad som gör att du kan undvika många bekämpningsmedel och att människor i andra delar av världen haft drägliga arbetsförhållanden.
  • Och riset till risgrynsgröt och Ris a´la Malta?Risodlingar bidrar till stora utsläpp av växthusgasen metan som är mycket starkare än koldioxid.Därför anses just ris vara en klimatvärsting.Men som någon sa: -Om man resten av året inte äter ris så kan man få njuta av julgröten.Om man som jag ibland lyxar till med sushi så finns det alternativ till risgrynsgröten.  
  • Och kasta inte massa mat.Man MÅSTE inte ha allt som man alltid haft om ingen äter av det! 
Julgröten är en av de äldsta rätterna på julbordet, men traditionellt kokades den på korngryn. Importerat ris kom först senare.
Här är ett recept från Klimatmat.se
 4 dl korngryn
5 dl vatten
1 tsk salt
2 kanelstänger
1½ l mjölk

Koka upp korngryn och vatten med salt och kanelstänger. Tillsätt mjölken och låt koka upp. Låt svälla på svag värme i 40–60 minuter.
Smaken blir lite mer "sädesaktig" men helt ok.En stor gryta blev det av detta recept.

Sen kan man t ex göra en "Korn a´la Malta"
Vispa grädde och blanda med vaniljsocker,blanda med gröten och vänd sist i tärnade ekologiska apelsiner eller en klick hemlagad sylt från sommaren som varit.



Jag återkommer med vad det blev för gröna rätter på julbordet!

1 kommentar:

  1. Kul inlägg och bra blogg. Jag ska försöka länka till det på min trädgårdsblogg. Dina tankar ligger ju helt i tanke med mina tankar om hemmaodling och miljö. Själva äter vi mest hjortkött och vildsvinskött och lammkött. Allt är "närproducerat". Till jul i år vill jag absolut ha tag i en ekologisk skinka. Hur djuren har det är mycket viktigt. kram Poppy

    SvaraRadera

Jag blir så glad om du vill lämna en kommentar, klicka på anonym om du inte har ett konto eller hemsida//Eva