Varför denna blogg?

Om konsten att försöka leva ett klimat & miljövänligt liv.

söndag 12 januari 2014

Bollywoodfilm,dans och mat.

Igår hade jag en heldag med vännerna i Indisk stil.

Vi började med att klä oss lite Indiskt för att sedan bege oss på bio.


Folkets hus i Askersund visade filmen "Chennai express" som är en Bollywoodfilm med extra allt.Mycket effekter,färg, musik,dans och
hindiskt tal men med engelsk text som tur var.

I Askersund har vi något så ovanligt som en grupp som dansar Bollywood under ledning av Josefin Wikström som tillbringat mycket tid i Indien.

De hade en dansuppvisning före filmen. Och i pausen som var serverades Mangolassi och indiskt snacks.

Efteråt gick vi hem till Åsa och lagade Indisk mat tillsammans.


  Här är vad vi lagade:

Palak paneer(recept från Majas klimatmat)

Paneerost (görs först)

1 l gammaldags mjölk(ohomogeniserad)

saften av ½ citron

1.Koka upp mjölken,tillsätt citron och låt koka under omrörning tills ostmassan separerat från vasslen,2-3 min.

2.Lägg en ren kökshanduk i ett durkslag,häll i ostmassan.Låt rinna av några minuter.

3.Pressa ostmassan, inlindad i handduken,till en centimeterhög kaka.

4.Nu är osten redo att använda.

700 g spenat

2½ tsk salt

1 tomat

1 tsk olja

1-2 chili

1½ tsk koriander

1½ tsk spiskummin

3 vitlöksklyftor

200 g paneer(eller fetaost)

1 Skölj och förväll spenaten 2-3 min.Häll av vattnet.Om du använder fryst spenat tinar du den och häller bort överflödigt vatten.

2.Mixa spenaten med salt.Skär tomater i bitar och mixa dem.

3. Hetta upp oljan och fräs den finhackade chilin.Lägg i spenaten och fräs några sekunder.

4. Sänk värmen tillsätt tomatmix,koriander och spiskummin+ salt.

5.Pressa i vitlöken.Koka ytterligar några minuter.

6. Skär osten i kuber. Lägg i den och servera genast.


Dahl-indisk linsgryta,hittade ett bra recept som liknade den vi gjorde i Buffe.

 

Allo gobi-Potatis & blomkålsgryta

1 blomkålshuvud skuren i små buketter
6 st potatisar, skallad och skuren i bitar ca 1,5 cm
1 ½ msk olja
½ tsk spiskummin
2,5 cm färskingefära riven
1 tsk finhackad röd chili el chilipulver
1 tsk gurkmeja
½ -2½ tsk chilipulver (röd)

3 pressade vitlöksklyftor
Salt efter smak
1 tsk garam masala

½ pressad citron

1 burk kokosmjölk

Färsk koriander

1.Blanda ingefära, vitlök,kryddor med citronsaften till en smet.

2.Fräs den i olja några minuter.

3.Blanda ner potatisen och blomkålen,låt koka en stund på svag värme under lock.

4. Tillsätt kokosmjölken och låt koka tills potatis o kål är mjuka ca 20-25 min.

5. Klipp över färsk koriander vid servering.

 

    Det är bra med något som svalkar eftersom allt är ganska kryddstarkt

Raita med gurka

 2,5 dl mild yoghurt
1 krm koriander
1 krm spiskummin
1 krm garam masala
salt och peppar
0,5 st hackad gurka
1 msk hackad färsk koriander
1 tsk hackad färsk mynta

Blanda alla ingredienser,servera väl kylt.


Papadam hade Åsa köpt som hon friterade i olja så de pöste upp och blev som knapriga chips.
Naanbröd hade bagaren i familjen redan fixat,recept hittar du tex HÄR.

Åsa hade också gjort en efterrätt som var supergod, Sandesh.Jag hittade ett klipp på youtube 
i klippet dekorerade hon dem men Åsa skar dem bara i skorpliknande bitar.

Det var en toppendag.Vi har bestämt oss för att resa jorden runt med matens hjälp, nästa gång blir det Ryssland.

//Eva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad om du vill lämna en kommentar, klicka på anonym om du inte har ett konto eller hemsida//Eva