Varför denna blogg?

Om konsten att försöka leva ett klimat & miljövänligt liv.

måndag 29 december 2014

Pumpamarmelad

Jag har, som bekant för er som följt bloggen, mycket pumpa.

 
Just nu experimenterar jag med olika marmelader. Testar små bitar,större bitar, mixat, puré...
 Här är två recept jag provat nu.Det första från Ica, men jag la till ingefäran själv. Den andra hade jag vanligt socker och fick därför koka längre+ att jag hade färskpressad apelsinsaft och vaniljpulver och hoppade whiskyn

   
 PUMPAMARMELAD

  • 1 kg pumpakött (kärnfritt)
  • skal av 1 1/2 citron eller apelsin (1/2 citron motsvarar 1 apelsin)
  • 6 1/2 dl strösocker 
  • 60 g hackad färsk ingefära 
  1. Skär pumpaköttet i bitar eller riv det grovt.
  2. Skölj citronen/apelsinen väl i ljummet vatten. Skär tunna skivor av skalet och strimla det fint. Lägg pumpa, citron-/apelsinskal och socker i
    en kastrull. Låt stå svalt ett dygn.
  3. Koka pumpablandningen på svag värme i 45-60 minuter utan lock. Mixa det ev till puré. Fördela i rena glasburkar.

PUMPAMARMELAD LYX
200 g torkade aprikoser
1 kg pumpakött
3 dl apelsinjuice
1 kg syltsocker
2 msk vaniljsocker fairtrade
½ dl whisky

1.Blötlägg aprikoserna i vatten över natten.
Skär aprikoserna i små bitar.
2. Riv pumpan grovt. Blanda aprikoshacket, pumpan och apelsinjuicen i en gryta och sjud under lock i 20 minuter.
3. Tillsätt syltsockret och koka i 3 minuter.
4. Ta grytan från värmen och rör i vaniljsocker och whisky. Skumma noga.
5. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut. Förvara svalt



 Mannen i familjen gillade den första varianten bäst, själv har jag inte bestämt mig, båda blev goda.

2 kommentarer:

  1. Bra att använda pumpa till marmelad! Är den god ihop med ost med?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har bara provat med vanlig ost men kan absolut tänka den ihop med en bit Brie oxå!

      Radera

Jag blir så glad om du vill lämna en kommentar, klicka på anonym om du inte har ett konto eller hemsida//Eva