Just nu experimenterar jag med olika marmelader. Testar små bitar,större bitar, mixat, puré...
Här är två recept jag provat nu.Det första från Ica, men jag la till
ingefäran själv. Den andra hade jag vanligt socker och fick därför koka
längre+ att jag hade färskpressad apelsinsaft och vaniljpulver och
hoppade whiskyn
PUMPAMARMELAD
- 1 kg pumpakött (kärnfritt)
- skal av 1 1/2 citron eller apelsin (1/2 citron motsvarar 1 apelsin)
- 6 1/2 dl strösocker
- 60 g hackad färsk ingefära
- Skär pumpaköttet i bitar eller riv det grovt.
- Skölj citronen/apelsinen väl i ljummet vatten. Skär tunna skivor av
skalet och strimla det fint. Lägg pumpa, citron-/apelsinskal och socker i
en kastrull. Låt stå svalt ett dygn. - Koka pumpablandningen på svag värme i 45-60 minuter utan lock. Mixa det ev till puré. Fördela i rena glasburkar.
PUMPAMARMELAD LYX
200 g torkade aprikoser
1 kg pumpakött
3 dl apelsinjuice
1 kg syltsocker
2 msk vaniljsocker fairtrade
½ dl whisky
1.Blötlägg aprikoserna i vatten över natten.
Skär aprikoserna i små bitar.
2. Riv pumpan grovt. Blanda aprikoshacket, pumpan och apelsinjuicen i en gryta och sjud under lock i 20 minuter.
3. Tillsätt syltsockret och koka i 3 minuter.
4. Ta grytan från värmen och rör i vaniljsocker och whisky. Skumma noga.
5. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut. Förvara svalt
Mannen i familjen gillade den första varianten bäst, själv har jag inte bestämt mig, båda blev goda.
Bra att använda pumpa till marmelad! Är den god ihop med ost med?
SvaraRaderaHar bara provat med vanlig ost men kan absolut tänka den ihop med en bit Brie oxå!
Radera