Varför denna blogg?

Om konsten att försöka leva ett klimat & miljövänligt liv.

lördag 20 september 2014

Jordenruntresa-Jordanien

Vi fortsätter vår låtsas jordenruntresa.
På vår förra resa fick alla skriva ett land man var nyfiken på på en lapp som vi sedan hade en dragning på.

JORDANIEN blev det och Annika skulle vara "reseledare" på denna resa. 

Sand och kameler var det som först dök upp i huvudet.
Det googlades och eftersom värdinnan inte själv är så förtjust i lamm, som annars är vanligt, blev det vegetariskt.


Det trixades en del med huvudsjalar, hur döljer man håret egentligen? Åsa och jag hade magdansskynken med pinglande bjällror, men mycket magdans blev det inte denna gång.

 
















Lite hummus och kex/bröd fick bli tilltugget till de två korta filmerna, anpassade för skolbarn men vad gör väl det, om en liten kille och hur han levde med sin familj.

Huvudrätten blev falafel, lite försvenskad med gula ärtor & Tabbouleh, salsa och youghurtsås.

Efterrätten en riktigt söt baklava.



Recept:

Hummus,ca 5 dl

  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 burk kikärter (à 400 g)
  • 1/2 chilifrukt
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1 msk pressad citronjuice
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk tahini (sesampaste)
  • salt och peppar  
1. Finhacka vitlöksklyfta. Lägg den med kikärter, chilifrukt, spiskummin, pressad citronjuice, olivolja och tahini i en matberedare.
2. Mixa till en jämn smet. Smaksätt med salt och peppar. Förvara kallt till servering.

Svensk falafel

från Majas Klimatmat,Maja Söderberg
ca 40 st köttbullstora till 8 pers

7 dl torkade gula ärtor
2 knippen persilja(ca 1 dl hackad fryst)
5 vitlöksklyftor(jag brukar ta mindre)
2 tsk koriander
2 tsk spiskummin
3 tsk salt
ca 1 dl vatten
ev ½ dl vetemjöl(brukar va bra)
1 ägg(står inte i orginalreceptet men jag lägger till det)
Rapsolja att fritera i

Förberedelser:Lägg ärtorna i blöt över natten.

Mixa de blötlagda,okokta, ärtorna i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser.
Forma köttbullestora bollar.
Värm olja till ca 180 grader.
Fritera ett gäng bollarna i omgångar ca 15-20 min(det brukar räcka med 10-12 min för mig) ta upp med hålslev o låt rinna av på hushållspapper.

Tabbouleh

  • 3 dl bulgur
  • 1 stor bunt bladpersilja
  • 1 kruka mynta
  • 3 tomater
  • 1/2 grön gurka
  • 2 rödlökar
  • 1 citron
  • 1 dl olivolja
  • flingsalt 
1.Tillaga bulgur enligt förpackningens anvisning.
2.Skölj och hacka persiljan och grovstrimla myntabladen. Dela och krama ur kärnorna ur tomaterna. Skär tomaterna och gurkan i små tärningar. Skala och finhacka lökarna. Blanda allt i en skål.
3.Vänd ner bulgurn med allt det hackade. Stänk över en blandning av pressad citronsaft och olivolja och blanda allt noga. Smaksätt med salt och peppar.


Baklava

  • 1 rulle (270 g) fryst filodeg
  •   2 dl sötmandel
  •   2 dl pekannötter
  •   2 dl osaltade pistagenötter
  •   200 g mandelmassa
  •   1-2 msk apelsinblomsvatten (valfritt) vi tog rosenvatten
  •   150 g smör 
  • Sätt ugnen på 175 grader.
1.Tina filodegen om den är fryst och håll den mjuk under en fuktig handduk.
2.Rosta nötterna gyllene i en torr stekpanna. Hacka nötterna grovt.
3.Riv mandelmassan och blanda med nötterna. Smaksätt eventuellt med några droppar apelsinblomsvatten.
4.Smält smöret.
5.Använd en ugnsform som mäter cirka 20 x 20 cm och skär filodegen i ark som mäter ugnsformens storlek.
Lägg 3-4 ark filodeg i formen och pensla rikligt med smör mellan varje. Fördela hälften av nötblandningen över och platta till.
Upprepa proceduren ytterligare ett lager.
Avsluta med 3-4 ark filodeg på toppen och pensla även dem med smör.
6. Skär baklavan i 8 bitar och grädda gyllene i cirka 20 minuter.
7. Koka upp vatten, råsocker och honung till lagen. Slå lagen över den färdiggräddade baklavan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad om du vill lämna en kommentar, klicka på anonym om du inte har ett konto eller hemsida//Eva