Varför denna blogg?

Om konsten att försöka leva ett klimat & miljövänligt liv.

tisdag 15 juli 2014

Jordenruntresa-Brasilien

Fotbolls WM och Brasilien, självklart blev vårt resemål denna gång

Brasilien.

(som konstigt nog hade hamnat en liten bit utanför Snavlunda) Men vi ägnade oss inte åt att titta på fotboll, istället blev det matlagning och några tappra försök att skaka rumpan till lite samba!

 
Förrätt drinken Caipirinha tillsammans med ostbollarna coxinhas.

Massa de coxinha

  • 1 msk olja
  • 150g smör
  • ½ lök, finhackad eller riven
  • 300ml mjölk
  • 700ml vatten
  • 2 tabl. kycklingbuljong el grönsaksbuljong
  • 240 ml kokt mosad potatis. ca 3st.
  • Salt
  • 450g mjöl
  • Valfri ost till fyllning,vi tog färskost med örter och stark ost.
  • Olja att fritera i.
1. Bryn Löken, tillsätt vatten, buljong o potatisen.
2. Koka o ha i mjöl lite i taget. Rör väl till det blir som en fast massa, inte för torr dock.
3. Låt svalna och forma till bollar och fyll med ost.
4. Enklast är att göra en boll, sticka ner tummen och utvidga mitten, i med fyllningen och sedan stänga till toppen så den pekar uppåt.
5. Rulla i uppvispat ägg och ströbröd.
6. Fritera i het olja tills de är gyllenbruna.


 Vegetarisk Feijoada serverades med ris och grönsallad

4 port
  •  2 burkar svarta bönor (à 400 g)
  • 1 rödlök
  • 1 msk olja
  • 1 sötpotatis (à ca 300 g)
  • 1 morot
  • 200 g pumpa (t ex butternut)
  • 1 msk Kärstis kryddmix (se länk nedan)
  • ca 1 1/4 l vatten
  • 1 tsk salt
  • 500 g passerade tomater
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1/2 kruka färsk koriander 
1.Skala och finhacka rödlöken.
2.Skala och skär sötpotatis, morot och pumpa i ca 2 cm stora bitar.
3.Fräs rödlöken i olja i en gryta/kastrull tills den är genomskinlig. Tillsätt Kärstis kryddmix och rör om. 4.Blanda i grönsakerna och låt fräsa någon minut. Späd med lite vatten, så att inte grönsakerna bränner fast. Låt småkoka under lock tills grönsakerna är mjuka, 8–10 minuter.
5.Häll av och skölj bönorna. Tillsätt dem, passerade tomater och pressad vitlök. Rör om och låt småkoka ytterligare ca 5 minuter. Krydda med salt. Garnera med koriander.
6. Servera med rabarberchutney eller äppelchutney och gärna en klick gräddfil.




 Efterrätten mangoglass, färska exotiska frukter och sötsakerna Brigadeiros.

Brigadeiro

1 burk sötad kondenserad mjölk
50 g smör
3 msk kakao
1 krm salt
Nötter, strössel, cocos att rulla i.
  
1. Häll kondenserad mjölk, smör eller margarin, kakao och salt i en tjockbottnad gryta. Sätt plattan på högsta värmen och rör hela tiden med en trägaffel. När smeten börjar tjockna - sänk temperaturen till medeltemperatur.Smeten är färdig när den är tjock, det tar 8-10 minuter.
2. Låt smeten kallna i rumstemperatur i 1-2 timmar. Forma kulor av smeten och rulla dem i dekorationsströssel eller nötter eller annat smaskigt.. Förvara brigadeiros kallt, de är godast kalla.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad om du vill lämna en kommentar, klicka på anonym om du inte har ett konto eller hemsida//Eva