När jag handlade igår hittade jag en jäst jag inte förut sett.
Det var ekologisk jäst från Kronjäst.
KronJäst Ekologisk är en färsk jäst som är producerad på ekologiska råvaror och är KRAV-märkt samt certifierad av KRAV, Sveriges mest kända miljömärkning för ekologisk mat. Jästen har optimal jäskraft i degar för matbröd. Jästcellerna arbetar produktivt tillsammans med näringen i mjölet (sockret från stärkelsen), men mindre effektivt i degar med tillsatt socker, dvs mer än 3 msk socker/sirap per 1 paket färsk jäst. Källa:Kronjäst
Vad är jäst egentligen tänkte jag,hur gör man den just eko?
En känslig & levande organism
Jäst är en encellig svamp (KronJäst är av stammen Saccharomyces cerevisiae). Jästcellen består av vatten, protein, kolhydrater, fett, mineralämnen och B-vitaminer. Det mesta av proteinet utgörs av enzymer. Det är enzymerna som är avgörande för jäsningsproceduren. Jästcellen är vidare beroende av kolhydrater. Därför förekommer jästsvampen naturligt vid blommor och frukter där det finns socker.
Jästtillverkning är inte en tillverkning i traditionell mening, utan en odlingsprocess. Processen syftar till att ge jästcellerna exakt de betingelser som främjar god tillväxt, men framför allt ger jästen de egenskaper som behövs vid bakning. Det innebär en ren miljö, rätt temperatur, rätt surhet, rent vatten, luft, betsockermelass, ammoniak, fosforsyra, magnesiumsulfat och vitaminet biotin. Detta är naturens egna byggstenar som doseras med stor noggrannhet.Källa:Jästbolaget
En "vanlig" jäst kostar ca 2:- denna ekojäst 7:50!!!
Kommer jag köpa den i fortsättningen...nej troligen inte,bättre då att kosta på sig de andra bakprodukterna eko,det tycker i alla fall jag.
Nu ska det bli ekolussebullar,de blir ju i alla fall HELT eko...eller hur är det nu med saffran... //Eva
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Jag blir så glad om du vill lämna en kommentar, klicka på anonym om du inte har ett konto eller hemsida//Eva