Nu skördas skockor som måste ätas,receptet från fantastiska Maja Söderbergs kokbok "Majas klimatmat" är tyvärr slutsåld på förlaget men går nog att låna.
Linus jordärtskockspaj
1 pajform, till ca 4 personer
Linus jordärtskockspaj
1 pajform, till ca 4 personer
Jordärtskockornas ovanliga smak kommer till sin fulla rätt i den här pajen. Lyxig är det ord som bäst beskriver den.
Pajskal:
1 1/2 dl fullkornsdinkel
2 dl dinkelsikt
1/2 tsk salt
50 g smör
100 g (1–2) kokta kalla potatisar
2 msk kallt vatten
Fyllning
500 g (ca 10) jordärtskockor
2 ägg
2 dl riven ost, gärna stark
1 1/2 dl vatten, mjölk eller havredryck
2 tsk grönsaksbuljongpulver eller 1 tärning som löses upp i lite kokande vatten
Blanda mjöl och salt.
Tillsätt smöret och finfördela det med fingrarna.
Mosa potatisarna med en gaffel och rör i. Blanda till sist i vattnet och forma en deg.
Låt degen vila i kylen minst en halvtimme. Tryck sedan ut den i en smord pajform och nagga bottnen med en gaffel.
Förgrädda pajskalet i 200 grader tills det fått lite färg, ungefär 15 minuter.
Koka jordärtskockorna i lätt saltat vatten tills de blivit mjuka, när de är nyskördade tar det 5–15 minuter.
Är skockorna fina behöver de inte skalas. Är skalet tråkigt så spola de nykokta skockorna i kallt vatten tills de svalnat tillräckligt för att kunna skalas.
Mosa skockorna med en gaffel eller potatisstöt.
Blanda i ägg, riven ost, vatten eller mjölk och buljong.
Häll smeten i pajskalet och grädda igen i cirka en halvtimme, tills pajen blivit lite brun på ovansidan.
Känn med gaffel att den är genomgräddad.
Servera med sallad i säsong.
Pajskal:
1 1/2 dl fullkornsdinkel
2 dl dinkelsikt
1/2 tsk salt
50 g smör
100 g (1–2) kokta kalla potatisar
2 msk kallt vatten
Fyllning
500 g (ca 10) jordärtskockor
2 ägg
2 dl riven ost, gärna stark
1 1/2 dl vatten, mjölk eller havredryck
2 tsk grönsaksbuljongpulver eller 1 tärning som löses upp i lite kokande vatten
Blanda mjöl och salt.
Tillsätt smöret och finfördela det med fingrarna.
Mosa potatisarna med en gaffel och rör i. Blanda till sist i vattnet och forma en deg.
Låt degen vila i kylen minst en halvtimme. Tryck sedan ut den i en smord pajform och nagga bottnen med en gaffel.
Förgrädda pajskalet i 200 grader tills det fått lite färg, ungefär 15 minuter.
Koka jordärtskockorna i lätt saltat vatten tills de blivit mjuka, när de är nyskördade tar det 5–15 minuter.
Är skockorna fina behöver de inte skalas. Är skalet tråkigt så spola de nykokta skockorna i kallt vatten tills de svalnat tillräckligt för att kunna skalas.
Mosa skockorna med en gaffel eller potatisstöt.
Blanda i ägg, riven ost, vatten eller mjölk och buljong.
Häll smeten i pajskalet och grädda igen i cirka en halvtimme, tills pajen blivit lite brun på ovansidan.
Känn med gaffel att den är genomgräddad.
Servera med sallad i säsong.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Jag blir så glad om du vill lämna en kommentar, klicka på anonym om du inte har ett konto eller hemsida//Eva