Igår hade jag en heldag med vännerna i Indisk stil.
Vi började med att klä oss lite Indiskt för att sedan bege oss på bio.
Folkets hus i Askersund visade filmen "Chennai express" som är en Bollywoodfilm med extra allt.Mycket effekter,färg, musik,dans och hindiskt tal men med engelsk text som tur var.
I Askersund har vi något så ovanligt som en grupp som dansar Bollywood under ledning av Josefin Wikström som tillbringat mycket tid i Indien.
De hade en dansuppvisning före filmen. Och i pausen som var serverades Mangolassi och indiskt snacks.
Efteråt gick vi hem till Åsa och lagade Indisk mat tillsammans.
Här är vad vi lagade:
Palak paneer(recept från Majas klimatmat)
Paneerost (görs först)
1 l gammaldags mjölk(ohomogeniserad)
saften av ½ citron
1.Koka upp mjölken,tillsätt citron och låt koka under omrörning tills ostmassan separerat från vasslen,2-3 min.
2.Lägg en ren kökshanduk i ett durkslag,häll i ostmassan.Låt rinna av några minuter.
3.Pressa ostmassan, inlindad i handduken,till en centimeterhög kaka.
4.Nu är osten redo att använda.
700 g spenat
2½ tsk salt
1 tomat
1 tsk olja
1-2 chili
1½ tsk koriander
1½ tsk spiskummin
3 vitlöksklyftor
200 g paneer(eller fetaost)
1 Skölj och förväll spenaten 2-3 min.Häll av vattnet.Om du använder fryst spenat tinar du den och häller bort överflödigt vatten.
2.Mixa spenaten med salt.Skär tomater i bitar och mixa dem.
3. Hetta upp oljan och fräs den finhackade chilin.Lägg i spenaten och fräs några sekunder.
4. Sänk värmen tillsätt tomatmix,koriander och spiskummin+ salt.
5.Pressa i vitlöken.Koka ytterligar några minuter.
6. Skär osten i kuber. Lägg i den och servera genast.
Dahl-indisk linsgryta,hittade ett bra recept som liknade den vi gjorde i Buffe.
Allo gobi-Potatis & blomkålsgryta
1 blomkålshuvud skuren i små buketter
6 st potatisar, skallad och skuren i bitar ca 1,5 cm
1 ½ msk olja
½ tsk spiskummin
2,5 cm färskingefära riven
1 tsk finhackad röd chili el chilipulver
1 tsk gurkmeja
½ -2½ tsk chilipulver (röd)
3 pressade vitlöksklyftor
Salt efter smak
1 tsk garam masala
½ pressad citron
1 burk kokosmjölk
Färsk koriander
1.Blanda ingefära, vitlök,kryddor med citronsaften till en smet.
2.Fräs den i olja några minuter.
3.Blanda ner potatisen och blomkålen,låt koka en stund på svag värme under lock.
4. Tillsätt kokosmjölken och låt koka tills potatis o kål är mjuka ca 20-25 min.
5. Klipp över färsk koriander vid servering.
Det är bra med något som svalkar eftersom allt är ganska kryddstarkt
Raita med gurka
2,5 dl mild yoghurt1 krm koriander
1 krm spiskummin
1 krm garam masala
salt och peppar
0,5 st hackad gurka
1 msk hackad färsk koriander
1 tsk hackad färsk mynta
Blanda alla ingredienser,servera väl kylt.
Papadam hade Åsa köpt som hon friterade i olja så de pöste upp och blev som knapriga chips.
Naanbröd hade bagaren i familjen redan fixat,recept hittar du tex HÄR.
Åsa hade också gjort en efterrätt som var supergod, Sandesh.Jag hittade ett klipp på youtube
i klippet dekorerade hon dem men Åsa skar dem bara i skorpliknande bitar.
Det var en toppendag.Vi har bestämt oss för att resa jorden runt med matens hjälp, nästa gång blir det Ryssland.
//Eva
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Jag blir så glad om du vill lämna en kommentar, klicka på anonym om du inte har ett konto eller hemsida//Eva