Vi lånade ett hemkunskapskök i Hallsberg och detta blev resultatet.
Vintrig sallad med brysselkål, feta och apelsin
- 500 g brysselkål
- 3 dl hel bulgur
- 2 apelsiner
- 1/2 granatäpple
- 5 torkade fikon
- 1/2 dl grovhackad bladpersilja
- 2 msk olivolja
- 1 tsk flingsalt
- 2 krm svartpeppar
- 1 fetaost (à 150 g)
- 1
dl valnötter
- Ansa och skär brysselkålen i halvor. Koka dem i saltat vatten ca 5 minuter. Häll av och skölj hastigt i kallt vatten.
- Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen.
- Skala apelsinen med kniv. Dela på mitten och skär i skivor. Dela granatäpplet och ta ut kärnorna. Skär fikonen i strimlor.
- Blanda
brysselkål, bulgur och persilja i en skål tillsammans med olja,
flingsalt och peppar. Lägg upp på ett stort fat. Toppa med
apelsin, fikon, smulad fetaost, granatäppelkärnor och lätt
krossade valnötter.
Det här receptet blev nog kvällens överraskning,har fått det av vännen Terese som har mums.nu
Vegetariska "köttbullar"
1 1/2 dl sötmandel
1 1/2 dl ströbröd
1 1/2 dl riven ost, gärna herrgårds
2 msk riven gul lök
1 tsk salt
1 krm peppar
3 ägg
1 msk vatten
Gör så här…
1. Mixa mandeln fint i matberedaren.
2. Blanda mandeln med ströbröd, ost, lök, salt, peppar. Tillsätt ägg och vatten.
3. Forma smeten till köttbullar. Med hjälp av ett matskedsmått blir bullarna jämnstora.
4. Koka upp 1 liter vatten och en grönsaksbuljongtärning. Koka bullarna i buljongen i 8 minuter.
5. Ta upp dem med hålslev och stek dem sedan i smör så att de får en fin gyllenbrun yta.
"GULSKINKA"
Buljong:
1.5 liter vatten
Grönsaksbuljong
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
Några lagerblad,
jag hade en tsk "rökessens från sommarens grillning också)
Griljeringssmet:
3 delar skånsk senap eller valfri senap
1 del tomatpuré
1 del ljus sirap
1 ägg (el ev. 1 msk potatismjöl för vegan)
2 dl skorpmjöl
1. Koka kålroten med buljongen och kryddorna, ca 1 timme tills den är lagom mjuk, den ska hålla ihop och vara lätt att skära upp. Låt kålroten svalna
2. Blanda ingredienserna till griljeringssmeten och och pensla den på kålroten, en slickepott är ett lämpligt verktyg för jobbet. Strö på ströbröd, eventuellt rulla kålroten i ströbrödet.
3. Griljera kålroten i ungen på 225° i 20-30 min, kör med grillfunktionen sista 10 minuterna om du vill ha lite bränd och härligt krispig yta.
Skiva och servera med senap.
Från Klimatmat.se kommer detta recept!
Saffranspannkaka
0,5 g saffran (1 pkt)
2 dl vispgrädde
1½ dl mjölk
3 ägg
4 msk hackad sötmandel
5 dl färdig "Julgröt" på korngryn.Hittar du HÄR
En gyllengul gotländsk specialitet som ska serveras med en god sylt.
Blanda saffran, grädde och mjölk. Vispa i ägg och hackad mandel. Blanda i gröten. Häll upp smeten i en ugnsfast form. Grädda i 200 grader mitt i ugnen i cirka 30 minuter eller tills pannkakan har stelnat. Servera med sylt.
Det kommer helt säkert bli fler matlagningstillfällen i Studiefrämjandets regi, är du nyfiken?//Eva
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Jag blir så glad om du vill lämna en kommentar, klicka på anonym om du inte har ett konto eller hemsida//Eva