Varför denna blogg?

Om konsten att försöka leva ett klimat & miljövänligt liv.

torsdag 12 december 2013

Goda gröna rätter med julkänsla

Ikväll lagde jag ett miniatyr julbord tillsammans med styrelsen för Studiefrämjandet Södra Närke Karlskoga-Degerfors.
Vi lånade ett hemkunskapskök i Hallsberg och detta blev resultatet.


Vintrig sallad med brysselkål, feta och apelsin

  • 500 g brysselkål
  • 3 dl hel bulgur
  • 2 apelsiner
  • 1/2 granatäpple
  • 5 torkade fikon
  • 1/2 dl grovhackad bladpersilja
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 fetaost (à 150 g)
  • 1 dl valnötter
  1. Ansa och skär brysselkålen i halvor. Koka dem i saltat vatten ca 5 minuter. Häll av och skölj hastigt i kallt vatten.
  2. Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen.
  3. Skala apelsinen med kniv. Dela på mitten och skär i skivor. Dela granatäpplet och ta ut kärnorna. Skär fikonen i strimlor.
  4. Blanda brysselkål, bulgur och persilja i en skål tillsammans med olja, flingsalt och peppar. Lägg upp på ett stort fat. Toppa med apelsin, fikon, smulad fetaost, granatäppelkärnor och lätt krossade valnötter.

 
Det här receptet blev nog kvällens överraskning,har fått det av vännen Terese som har mums.nu 
Vegetariska "köttbullar"
1 1/2 dl sötmandel
1 1/2 dl ströbröd
1 1/2 dl riven ost, gärna herrgårds
2 msk riven gul lök
1 tsk salt
1 krm peppar
3 ägg
1 msk vatten


Gör så här…
1. Mixa mandeln fint i matberedaren.
2. Blanda mandeln med ströbröd, ost, lök, salt, peppar. Tillsätt ägg och vatten.
3. Forma smeten till köttbullar. Med hjälp av ett matskedsmått blir bullarna jämnstora.
4. Koka upp 1 liter vatten och en grönsaksbuljongtärning. Koka bullarna i buljongen i 8 minuter.
5. Ta upp dem med hålslev och stek dem sedan i smör så att de får en fin gyllenbrun yta.

   
"GULSKINKA"

1 Kålrot på ca 500 gram
Buljong:
1.5 liter vatten
Grönsaksbuljong
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
Några lagerblad,

jag hade en tsk "rökessens från sommarens grillning också)

Griljeringssmet:
3 delar skånsk senap eller valfri senap
1 del tomatpuré
1 del ljus sirap
1 ägg (el ev. 1 msk potatismjöl för vegan)
2 dl skorpmjöl


1. Koka kålroten med buljongen och kryddorna, ca 1 timme tills den är lagom mjuk, den ska hålla ihop och vara lätt att skära upp. Låt kålroten svalna
2. Blanda ingredienserna till griljeringssmeten och och pensla den på kålroten, en slickepott är ett lämpligt verktyg för jobbet. Strö på ströbröd, eventuellt rulla kålroten i ströbrödet.
3. Griljera kålroten i ungen på 225° i 20-30 min, kör med grillfunktionen sista 10 minuterna om du vill ha lite bränd och härligt krispig yta.
Skiva och servera med senap.

 Till detta serverades vatten och hårt bröd o fröknäcke med en Brieost Brita från ett ekologiskt mejeri i Hjo,Löpareskogens gårdsmejeri som görs på mjölk från kor som bara ätit gräs.

Från Klimatmat.se kommer detta recept!

Saffranspannkaka
0,5 g saffran (1 pkt)
2 dl vispgrädde
1½ dl mjölk
3 ägg
4 msk hackad sötmandel
5 dl färdig "Julgröt" på korngryn.Hittar du HÄR


En gyllengul gotländsk specialitet som ska serveras med en god sylt.


Blanda saffran, grädde och mjölk. Vispa i ägg och hackad mandel. Blanda i gröten. Häll upp smeten i en ugnsfast form. Grädda i 200 grader mitt i ugnen i cirka 30 minuter eller tills pannkakan har stelnat. Servera med sylt.

 Det kommer helt säkert bli fler matlagningstillfällen i Studiefrämjandets regi, är du nyfiken?//Eva


tisdag 10 december 2013

Julbord med mindre klimatpåverkan!

Jag håller nu på och funderar på julmat som så lite som möjligt bidrar till ökade växthusgaser.
I veckan som kommer ska jag ha en liten matlagningskväll med ett gäng och fokus ska då vara på de gröna rätterna på julbordet.

Mycket av den traditionella julmaten är klimatsmart  Det mesta av den svenska julmaten är redan säsongsanpassad eftersom det är frågan om gångna tiders vintriga festmat.

Såhär kan du göra!
  • Gör julbordet lite mer grönt.Byt ut någon eller några av kötträtterna mot närodlade rotfrukter, kål, baljväxter.
  • När du väljer kött välj gärna svenskt lamm,viltkött och naturbeteskött,vilket innebär att djuren betar ute och hjälper till att hålla det öppna jordbrukslandskapet.
  • Välj närproducerat bröd,gärna från ett litet bageri som bakar på ekologisk säd.Gärna surdegsbröd..Eller varför inte knäckebröd som är bra eftersom det inte möglar och man inte behöver slänga bort det av den anledningen.
  • Fisk: Sill,ansjovis och strömming är alla bra fiskar som inte är hotade av utfiskning.
  • Till det hemlagade julgodiset är det bra att använda ekologiskt socker och rättvisemärkt choklad som gör att du kan undvika många bekämpningsmedel och att människor i andra delar av världen haft drägliga arbetsförhållanden.
  • Och riset till risgrynsgröt och Ris a´la Malta?Risodlingar bidrar till stora utsläpp av växthusgasen metan som är mycket starkare än koldioxid.Därför anses just ris vara en klimatvärsting.Men som någon sa: -Om man resten av året inte äter ris så kan man få njuta av julgröten.Om man som jag ibland lyxar till med sushi så finns det alternativ till risgrynsgröten.  
  • Och kasta inte massa mat.Man MÅSTE inte ha allt som man alltid haft om ingen äter av det! 
Julgröten är en av de äldsta rätterna på julbordet, men traditionellt kokades den på korngryn. Importerat ris kom först senare.
Här är ett recept från Klimatmat.se
 4 dl korngryn
5 dl vatten
1 tsk salt
2 kanelstänger
1½ l mjölk

Koka upp korngryn och vatten med salt och kanelstänger. Tillsätt mjölken och låt koka upp. Låt svälla på svag värme i 40–60 minuter.
Smaken blir lite mer "sädesaktig" men helt ok.En stor gryta blev det av detta recept.

Sen kan man t ex göra en "Korn a´la Malta"
Vispa grädde och blanda med vaniljsocker,blanda med gröten och vänd sist i tärnade ekologiska apelsiner eller en klick hemlagad sylt från sommaren som varit.



Jag återkommer med vad det blev för gröna rätter på julbordet!