Varför denna blogg?

Om konsten att försöka leva ett klimat & miljövänligt liv.

söndag 30 januari 2011

Drömmer om en köksträdgård


Baksidan första sommaren, vi la ut stockar och la potatis direkt på joden, dessa täcktes sen med ett tjockt lager av halm, på hösten kunde fina,rena, potatisar plockas och gräsmattan var död och gick bra att gräva bort.

När vi flyttade till Söderäng för 8 år sen fanns det just inga trädgårdsland, eftersom jag alltid varit intresserad av att odla så var det självklart att det måste vi ha!!


Just nu sitter jag och fantiserar om hur fantastiskt odlingsåret 2011 ska bli.

I somras började det bli som jag i huvudet länge tänkt, runt odlingsrutorna har mannen lagt betongplattor som inhandlats på blocket, såna där med sjösten som nästan ingen vill ha, de blir jättefina "upp och ner".
Det är mycket berg under så landen blir lite grunda varför en liten trä-sarg runt odlingarna gör att man kan fylla upp med lite mer jord.
En häck av hallon på högersida och vinbärsbuskar närmast ramar in köksträdgårds delen.

Men lite höns har ju länge stått på önskelistan...och ett litet växthus.
Varför inte kombinera, mannen och pappa påbörjade bygget, av mig ivrigt påhejade!

Här läggs taket, begagnade fönster och dörrar från Blocket, man hittar mycket där!
En liten "glugg" mellan växthus och hönshus gör att under vintern kan hönorna gå ut och krafsa i jorden som finns kvar i odlingsbäddar och gödsla lite på köpet.
Ja, så är tanken i alla fall.

Men så kom vintern hastigt och bygget avstannade i väntan på vår, panel fattas och fönster på baksidan, bara nu värmen kommer, och byggarbetarna får lite arbetslust, så ska det nog bli klart.


Själv sitter jag och kollar in RUNÅBERG FRÖER på nätet och vill ha i stort sett alla deras olika fantastiska ekologiska fröer! Så mycket nytt man nu kan ha i växthuset!
Blev också otroligt inspirerad av "Landet Krokus" som gjort en fantastisk skiss på sin köksträdgård, kolla HÄR.

Är det kanske nån som vill byta fröer eller plantor så småningom? Man gör ju oftast inte av med alla, och så ligger fröer och blir ibland dåliga tills året därpå.

Och vilka höns ska jag ha, är ju lite kär sen tidigare i kochin, men har sett många jag kan tänka mig, tips? Ca 8 st har jag i alla fall tänkt mig, och tupp såklart, så man får kycklingar!

Drömmer vidare, i väntan på vår//Eva

Surdeg


Till skillnad från förra inlägget som var ett riktigt snabb bröd har jag idag bakat ett bröd som tog nästan HELA DAN!!

Ja, faktiskt började det för flera dar sen.
Jag har inte provat att baka surdegsbröd förut men det verkar ju va så populärt så jag måste ju prova.

Tittade i en favoritbok som jag fick av fina kusinerna i somras,
One more slice av Leila Lindholm.

Gjorde en grund på råg.
ca 1 liter

Dag 1.
2 dl ljummet vatten
2½ dl rågmjöl
1 msk honung

1.Vispa vatten+mjöl+honung till en slät massa.Täck med plastfolie låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.

Dag 3.
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl

2.Tillsätt vatten och mjöl under dag 3, vispa massan slät igen.Täck med plastfolie, låt stå i rumstemperatur 1 dygn.

Dag 4.
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl

3.Tillsätt vatten+mjöl under dag 4,vispa massan slät.Täck med plastfolie låt burken stå i rumstemperatur 1 dygn.

Och så hittade jag ett recept jag ville göra det var på surdeg av vete, OK, jag provade med rågsur ändå.
Här går det åt en jättestor bunke!


GREKISKT LANTBRÖD
2 stora bröd

30 g färsk jäst
8 dl ljummet vatten
2½ msk salt
6 dl surdeg av vete
2 msk ljus sirap
20 dl vetemjöl special

1. Smula jäst i en bunke lös med vatten.Tillsätt salt, surdeg+sirap.
2.Tillsätt lite vetemjöl i taget, knåda degen ca 15 min med maskin
3. Jäs degen i bunken till dubbelstorlek ca 2 timmar
4. Knåda degen och baka ut till 2 runda bröd och lägg på plåt med bakplåtspapper.strö över vetemjöl jäs under duk ca 1! timma.
5. Sätt ugnen på 250 grader
6. Snitta bröden med 3 diagonala snitt med vass kniv, ställ in plåten i mitten av ugnen.
Ställ en plåt med hög kant på botten av ugnen häll 1 dl vatten i den,för att brödet ska få en fin skorpa. Sänk därefter värmen till 220 grader grädda bröden i 40-50 minuter de ska få ordentligt med färg.


Mina bröd jäste så mycket så när jag skulle ställa in dem i ugnen tog de liksom emot kanten på skenorna i ugnen, jag fick därför ställa dem överst, då kom de ju väldigt nära gallret så de fick väl lite för mycket färg.

Ja det var mitt första surdegsbröd//Eva

tisdag 25 januari 2011

SNABB BRÖD

Jag har fikat på torsdag på Bi-odlarkursen, imorgon är det fullt av andra aktiviteter så jag snodde ihop detta supersnabba, och väldigt goda, bröd redan nu.
Har redan delat det på Klimatpilotbloggen men för er som inte följt den har ni ett nytt favoritbröd här, jag lovar!!

Evas Fruktlimpa
Ugn 175 grader

Ingredienser:
10 dl vetemjöl
2 dl Grahamsmjöl
3 tsk Bikarbonat
1 tsk Salt
1 dl solroskärnor
1 dl linfrö
1 dl russin
1 ½ dl hackad sötmandel
ev några hackade aprikoser, valnötter eller liknande
1 liter filmjölk
1½ dl sirap

Gör så här:
Smörj 2 avlånga bakformar(ca 1½ liters)
Ta fram en STOR bunke.
Häll upp alla torra ingredienser i bunken.
Blanda väl.
Häll i filmjölk och sist sirap, rör med en slickepott till en jämn smet.
Häll smeten i formarna.Sätt formarna på galler längst ner i ugnen.
Grädda 60-65 minuter.
Ta ut bröden och låt kallna i bakduk.

Solroskärnorna kan bli gröna, nån kemisk reaktion, inget farligt.
Förvara gärna brödet inlindat i brödduk då det är saftigt och gärna "svettas" lite i plastpåse.

Har även bakat dessa med glutenfritt mjöl och fiberhusk med gott resultat.

Detta är SÅ gott till ostbrickan, Lycka till// Eva

måndag 24 januari 2011

Vegetarisk Tacopaj

I lördags bjöd vi våra gäster på vegetariskt.

Jag gjorde om ett recept jag hade så det blev lite mer "veggo & klimatriktigt"
Quorn är ju en köttersättningsprodukt som i huvudsak består av ett svampprotein, åsikterna om denna produkt är väl delad.
Själv tänker jag på transportdelen som såklart bidrar till en del utsläpp, denna produkt tillverkas inte i Sverige.
Vill man göra denna rätt, och äter kött, kan man med fördel välja svenskt lamm eller varför inte älg?!

Jag undvek "färska tomater" som det står i originalreceptet och ersatte det med krossade tomater på tetra som jag inbillar mig är ett bättre val. Rätta mig gärna om jag har fel!!

TACOPAJ

Pajskal:

4 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk
50 g smält smör

1. Blanda torra ingredienser först, tillsätt vätskan. knåda ihop till en smidig deg.
2. Tryck ut i pajform.
3. Förgrädda i 175 grader ca 5-10 min

Fyllning1:
300 g Quornfärs (eller 500 g lamm, älg eller blandfärs)
1 hackad gul lök
1 dl vatten
1 påse tacokryddmix

1. Bryn färsen i smör, fräs löken mjuk.
2. Tillsätt kryddmix+ vatten, låt puttra ca 20 min
3. Fyll pajskalet med färsblandningen

Fyllning 2:
4 st hackade tomater (eller 400 g hackade i tetra)
3-4 feferoni
2 dl creme fraiche
4 msk majonäs
2 dl riven ost

1. Blanda allt, lägg som ett täcke över fyllning 1.
2. Avsluta med att lägga feferoni+ lökringar överst.
3. Grädda i 225 grader, ca 10-15 minuter tills pajen fått fin färg.

Jag serverade med en blandad bönsallad+ alfagroddar med en vinägrett, vitkål & svarta oliver.


Prova detta till helgen//Eva

söndag 23 januari 2011

Nybakat till frukost

Lyxigt att på helgen kunna vakna till doften av nybakat, ja det var i alla fall vad mannen gjorde.
(Nån annan måste ju gå upp och baka då)

En av mina favoritböcker om mat är Leilas "A piece of cake"
Därifrån hämtade jag recepten nedan.

"MAMMAS GODA TEKAKOR"
10 st

5 dl mjölk
4 dl havregryn
½ msk salt
1 msk ljus sirap
150 g smör
25 g jäst
8-9 dl vetemjöl special

1. Värm mjölken till 50 grader, häll i havregrynen, salt + sirap.Låt blandningen svälla 20 min.
2. Smält smör rör ned i grynblandningen.
3. Smula ned jästen, blanda ordentligt.
4. Tillsätt vetemjölet, lite i taget till en lös deg.
5. Jäs under bakduk ca 30 min.
6. Sätt ugnen på 225 grader
7. Knåda degen på mjölat bakbord, dela i tio delar, kavla ut till runda kakor ca 1 cm tjocka.
8. Nagga dem med gaffel, jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i ca 30 min.
9. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min.



Igår gjorde jag denna goda kaka till kaffet ( fast utan citronbasilika som jag har på bilden)

Morotskaka
3 ekologiska ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1.5 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
½ tsk malen ingefära
1 nypa salt
1.5 dl solrosolja
4.5 dl rårivna morötter

Frosting
60 gr mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
skal av 1 lime
100 gr philadelphia

1. Sätt ugnen på 150 gr.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten.
4. Tillsätt olja och rivna morötter.
5. Häll smeten i smord och bröad form, 24 cm.
6. Grädda i ugn ca 55 minuter.
7. Låt kakan svalna.
8. Vispa alla ingredienser till frostingen krämigt. Bred över kakan.



Det blev lite kvar så det kanske blir en bit nu till 11 kaffet!?
Ha en vilsam söndag//Eva

lördag 22 januari 2011

Lördagsgodis

Idag fick barnen "Ekorrens ekologiska smågodis" mina barn, liksom många andra gissar jag, ÄLSKAR GODIS.
Tror att vi svenskar stoppar i oss ca 17 kg(?!) per person och år.
Och vad är det i smågodis, jo en massa syntetiska tillsatser, färgämnen och saker man inte ens vill tänka på.

Jag inhandlade en påse Klassisk blandning,
Innehåller:

150 gram exotiska frukter, sega yoghurtfrukter, colaflaskor och lakritsbitar.
Andel ekologiskt innehåll:
99,93 %


Priset avskräckte ju lite först, 24:95 för en påse, mer än dubbla kilopriset mot "plockgodiset".
Kanske får man försöka minska ner på godisintaget och handla bättre produkter istället.


Hade tänkt göra chokladbollar idag också, som jag tycker är helt ok alternativ till smågodis, men det får bli en annan dag!

...och det var INGA problem att få barnen att äta ekologiskt idag.

//Eva

torsdag 20 januari 2011

LANTLIV


Just nu prenumererar jag bara på en enda tidning, Lantliv.




Stefan Sundströms djupsängsodlingar imponerade, och tjejerna som startat en firma där de köper gamla möbler och klär dem i lapptäcksbitar från kläder, inspirerar att ta fram tygprovslådorna och börja skapa!!

Jag gillar blandningen av reportage om intressanta människor, ofta som bytt inriktning på sitt liv och börjat leva på landet.
Inredning, mode, resereportage ofta med utgångspunkt i det genuina på stället de besöker, och fantastiska matreportage med både goda rätter och underbara bilder.

Många recept har blivit favoriter!


Igår när den kom i brevlådan kliade det i fingrarna att slå sig ner med en kopp the och läsa omedelbart.
Det stod dock lite annat på programmet, kvällsmat skulle lagas (pannkakor igår) barn skulle skjutsas till morfar för barnvakt och jag skulle på biodlingskursen jag just börjat på!

Så 21.30 slog jag mig ner framför brasan som mannen tänt innan han gick och la sig, barnen sov och det var lugnt i hela huset, tidningens tema var denna gång EKOSPECIAL.


Lyx i vardagen//Eva

PERSIKOTRÄD

För 3-4 år sen planterade vi ett persikoträd mot vår husvägg.
Första året gav det ingen frukt, året efter såg det ut som på bilden ovan.

Att kunna plocka egna persikor är SÅ HÄFTIGT tycker jag,
att hålla de små ludna frukterna och dra in doften är underbart.


Förra året uteblev skörden helt, vet inte om det berodde på den stränga vintern eller att det lilla trädet året innan bar ca 50 frukter.

Nu är jag så spänd på att se hur det utvecklar sig i år.Trädet blommar väldigt tidigt på våren så jag hoppas mina bin hittar sig dit och hjälper till med pollineringen, annars får man själv hjälpa till med en liten pensel!

I år är jag bra sugen på en vinranka, mot husväggen eller i det växthus som snart står klart.

Läser trädgårdstidningar & frökataloger och drömmer om vår!!

//Eva

onsdag 19 januari 2011

Dagens vegetariska

Dagens middag räckte gott till matlåda!

Idag blev det
SPAGETTI MED MOROTSÅS

Koka spagettin

Såsen räckte till ca 8 personer skulle jag uppskatta
Sås:
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 grovrivna morötter

800 g krossade tomater
1 msk koncentrerad grönsaksfond (jag tog 1 grönsaksbuljongtärning istället!)
2½ dl matlagningsgrädde
3 msk fryst persilja (om man vill)

1. Fräs lök+ vitlök i rapsolja, mjuk o glansig utan att det tar färg.
2. Tillsätt morötterna +krossade tomaterna+grönsaksfond/buljongtärning
3. Koka 15 minuter på svag värme
4. Häll i matlagningsgrädden, koka ytterligare 5 min
5. Ha i persiljan om du vill smaka av med salt+peppar

Jag serverade med riven ost till.
Barnen åt med god aptit, godare än skolans(fast de har nog "riktig"köttfärssås) var stora killens kommentar!!

Pasta hör väl inte till det mest klimatvänliga men får gå bra ibland!


//Eva

tisdag 18 januari 2011

Aborre-en klimatvänlig firre


Igår var det fiskmiddag här på Söderäng.
Jag har turen att ha en far som gillar att fiska.
Nu låg det några aborrfileér i frysen fiskade i höstas gissar jag, i Vättern.


Fileérna doppar jag först i lite rågmjöl, sen i uppvispat ägg och sist i ströbröd blandat med salt & peppar. Steks sedan i smör på medelhög värme i stekpannan några minuter på varje sida.Busenkelt!

Jag gjorde ett hemlagat potatismos, brukar alltid ha i lite riven muskot, det blir gott tycker jag.
Smörstekt spenat och vitkålsallad & morotstavar till.

Hade varit gott med en citronklyfta men jag valde bort det.

Ludde gillade "byxbensfisken" skarpt, hjälper ju att det är morfar som dragit upp den, nästa gång kan Ludde kanske följa med, tror att barn blir mer intresserade av mat om de ser var det kommer från "på riktigt" alltså inte från frysdisken i affären!!


Läs mer om hållbara fisksorter HÄR.

Ät gärna


  • Abborre (insjö)
  • Blåmusslor och ostron (odlade)
  • Flundra/Skrubbskädda
  • Gädda (insjö)
  • Gös (insjö)
  • Havskräfta (burfångad)
  • Hoki
  • Hummer
  • Lake (insjöar)
  • Makrill
  • Sej/Gråsej
  • Sill/Strömming
  • Torsk (Barents hav/Östersjön)

Avstå från


  • Hajar/Rockor
  • Havskatt
  • Hälleflundra
  • Marulk
  • Svärdfisk
  • Tonfisk
  • Tropiska räkor (jätteräkor, kungsräkor, scampi)
  • Ål

Blir man smart av fisk, hoppas det?!

//Eva

måndag 17 januari 2011

Ses vi på facebook?

Den första utmaningen vi fick under året som klimatpiloter handlade om tid!
Hur ofta säger vi inte, jag har inte tid?

Kanske fler skulle må bra över att reflektera över sin tid och vad man fyller den med.

Vår utmaning handlade om att TIDSVÄXLA, alltså ta bort eller minska på saker i vårt liv som "stjäl" tid och byta ut dem mot saker vi mår bra av och längtar efter!


En del saker i vardagen kanske upplevs som om de tar av vår dyrbara tid men måste ändå göras, laga mat, diska, städa, tvätta,plocka saker till sina rätta platser, natta barn....
Kan man få vardagsbestyr att kännas lustfyllda? Ibland misströstar en trött och sliten småbarnsmor!

I början av förra året var jag på en föreläsning av Heidi Andersen som skrivit boken "Mindfullness för föräldrar"
Just efter föreläsningen och efter att jag läst boken FÖRSÖKTE jag verkligen att VARA NÄRVARANDE I NUET, som det egentligen handlar om.
Men det är SÅ SVÅRT, tex på morgonen när barn varken vill vakna, klä sig,äta frukost,borsta tänder eller gå till skola & dagis och jag vet att det måste bli så vare sig de vill eller inte.

Heidis tips de tre A:NA glöms då lätt bort.

ANDAS, det får dig tid att se situationen innan du reagerar med"aphjärnan"

ACCEPTERA, att se saker som de egentligen är.


AGERA, inte bara reagera, välja sätt att ta situationen på, kompromissa behöver inte alltid vara en förlust, kanske för mig som förälder, men en seger för barnet.


Innan jag fick barn, och bodde lite mer centralt, kunde jag sticka över till en kompis sent en kväll
ta en kopp the prata lite strunt, ta en långpromenad eller kanske titta på en bra film tillsammans.
Boende på landet med små barn som läggs vid 19.00 -20.00-tiden begränsas ens kvällsumgänge till mannen, fast han går ju och lägger sig eftersom han ska upp 02.30
Alltså en kopp the i sin ensamhet tillsammans med likasinnade på nåt socialt forum, såsom facebook!!

Jag upplever att människor inte längre "spontangästar" varann.
Att laga & käka kvällsmat tillsammans med en annan småbarnsfamilj nån kväll, i det röriga hemmet, barnen kollar Bolibompa och vuxna diskar och beklagar sig om varandras trotsiga barn & glädjeämnen, är det en utopi?!


Jag började i alla fall redan idag med att bjuda hem mig själv och barnen till kompisar på kvällsmat när vi nu ändå en kväll i veckan åker på simskola i Kumla, slå två flugor på en smäll liksom, fräckt? Ja kanske, men det bjuder jag på!

//Eva

söndag 16 januari 2011

SNABB RÖD LINSSOPPA

En värmande soppa kan va gott i vinterslasket.

Här kommer receptet på soppan som är på bilden för månadens matutmaning.

RÖD LINSSOPPA
4 pers

1 purjolök (funkar kanske med vanlig gul lök om det är svårt att få tag i just nu)
2 morötter, grovrivna
2 dl röda linser
1 l grönsaksbuljong
1 burk krossade tomater
1 tsk timjan, mejram eller oregano vad man gillar

1. Strimla purjon, blanda med grovrivna morötter linser och buljongen i en kastrull.
2. Koka på svag värme ca 10 min
3. Häll i krossade tomaterna+ kryddor, koka ca 5 minuter till.
4. Smaka av med salt+ peppar

Servera med en klick creme fraiche & gott bröd


//Eva

lördag 15 januari 2011

VEGETARISKA RECEPT

Här kommer recepten på det vi åt som fredagsmiddag och som kvällsmat nu på lördagskvällen.
(För att kompensera stuvade makaroner & falukorv som det var till lunch...fast korv är ju rätt OK då tar man ju reda på "allt" från grisen...vill inte veta!)

MOROTSFRITTERS
10-15 st
1½dl mjölk
2 ägg
2½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 morötter
lite spenat(frusen denna årstid annars färsk)
Salt+ peppar
Smör+rapsolja till stekning

1. Vispa ihop mjölk+ägg.Rör ner mjöl och bakpulver.Vispa till en slät smet.
2. Riv morötter grovt, rör ned det+ lite spenat.
Krydda med salt+peppar.
3. Smält en klick smör, häll i 1 msk rapsolja i stekpanna.
4. Klicka i små "plättar" i stekpannan stek gyllenbruna på medeltemperatur.

Servera varma eller ljumma.

KLYFTPOTATIS MED VEGETARISKA FRIKADELLER

Potatisen:
Klyfta potatis med skal på, häll rapsolja i en ugnsplåt, in i 200-225 graders ugn ca 20-30 min.
Skaka om plåten nån gång ibland. Salta efter smak när de är klara.

Mandelfrikadeller:
100 g sötmandel,finmixad
1½ dl finriven ost med lite smak, tex herrgård
1½ dl ströbröd
2 msk riven gul lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten

Till kokning:
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar

Till stekning 2-3 msk smör eller olja

1.Blanda samtliga ingredienser, forma små bollar, en rågad tsk/boll-de sväller vid kokning.
2.Koka upp vatten och buljong, låt bollarna sjuda/småkoka i buljongen 6-7 min.
3. Ta upp bollarna med hålslev, låt rinna av.
4. Stek dem gyllene ca 2-3 min

Tillbehör: Ketchup till barnen, en tomatsalsa till oss,svarta oliver, groddar och morotstavar.
..och ett glas ekorött till mamma.

Jag gillade dem starkt, barnen kanske inte var överförtjusta men åt.

SVAMPSMÖRGÅS (man tar vad man har)

Kantareller, trattkantareller och svenska färska champinjoner
Gul lök+ vitlöksklyfta
ev. persilja
Smör till stekning
Grädde
Ost
Formfranska eller annat bröd

1.Fräs svampen i smör, salta o peppra
2.Stek lök+vitlök glansig på svag värme
3.Blanda ovanstående.
4.Häll på grädde, någon eller några dl
(efter samvete, man kan ju strö mjöl över och hälla på mjölk oxå)
Låt puttra på svag värme tills det ser lite "tjockt" ut
5. Fördela på franskan, strö över lite riven ost
6.In i ugn 225 grader ca 10-15 min


Servera med lite råkost du gillar


..och lite lördagsgott
RÖD VINBÄRSPAJ

150 g smör
3 dl vetemjöl
1½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 krm bakpulver
6 dl röda vinbär (jag tog vita oxå eftersom jag hade det)
ev lite potatismjöl

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Smält smöret, blanda samtliga torra ingredienser, häll i det smälta smöret.
Rör ihop degen snabbt.
3. Tryck ut i en pajform, ca 26 cm i diameter.Häll på bären, pudra ev över lite potatismjöl om de är vattniga.
4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min.


Låt svalna och servera med vaniljgrädde eller glass.


Trevlig kväll//Eva

fredag 14 januari 2011

Utmaning vegetariskt!


För att minska vår klimatpåverkan är maten ett bra sätt att börja på.
Varannan middag/lunch bör vara vegetarisk.

Min utmaning till er som känner för att va med:

Att denna månad ha
MINST 3 vegetariska & säsongsanpassade middagar eller luncher i veckan.


Vill du va med på detta och har en egen blogg, länka hit, låna bilden här bredvid, och skriv en kommentar att du vill va med.
Då lägger jag din blogg i länklistan och fler kan dela varandras bästa vegetariska recept.

Har du ingen blogg men vill dela nåt bra recept, lämna en kommentar!

Det vore kul att inspirera varandra & se hur mycket det går att laga av det vi har som är klimatvänligt och säsongsbetonat just nu.

Följ ditt hjärta & din mage, är du med?

//Eva

torsdag 13 januari 2011

MILJÖPOLIS


Eftersom jag ändå var inne i Askersund idag, på en inspirationsträff om omställning, mer om det senare, passade jag på att först slänga lite sopor, eller återvinningsbart kanske man ska säga, på Askersunds Kretsloppsstation.


Sen var det som sagt träffen på cafe Tutingen med inspirerande människor från bygden som har förstått hur viktigt det är att ställa om från fossilt bränsle och lära sig att leva på att annorlunda sätt än vi gör idag.
Ide´n kommer från England.
Transition Towns-rörelsen finns i den lilla orten Totnes i sydvästra England där grundaren Rob Hopkins verkar.

Mer om det en annan gång....

Klockan hade hunnit bli rätt mycket när jag gick in på konsum, eller COOP, heter det väl nu.
Det som kan upplevas som något negativt med att ha fått upp ögonen för hur man handlar klimatsmart är ATT DET TAR SÅN TID!!

Varenda vara ska vändas och vridas på undersöka ursprungsland och tillverkningsland, man får springa och fråga personal om morötterna från Gotland verkligen är de närmsta de har, fundera på om det går fraktfartyg från en viss del av världen eller om varan fraktas det med flyg...osv osv...


Ibland finns det ju flera bra alternativ, blev lite konfunderad över hur olika jämförspriser dessa båda grönsaksbuljonger hade...det fick bli en av varje. Båda var ju ekologiska och kravmärkta.
Toppen!


Undrar om ungarna märker nån skillnad.
Både rättvisemärkt och kravmärkt.Den MÅSTE ju va godare!!!


Eftersom jag själv nu börjat med biodling måste man ju kolla in honungshyllan.
Här var jag tvungen att fråga personalen vad som räknas som "trakten"

Den som stod på hyllan var från Skärblacka, kan det ligga 8 mil härifrån?
Ja, det är ju mer "trakt" än Spanien som stod bredvid, eller Tyskland som stod under.
Kravmärkt var den men bar inte biodlarnas märkning, vilket gjorde det hela förvirrat.

Jag föreslog den hjälpsamma personalen att ta ner skylten och kontrollera hur det låg till, vilket hon skulle göra.

Nu började det närma sig stängningsdax så jag fick sluta att leka miljöpolis, packa i mina tygpåsar och bege mig hemåt.

Nu klurar jag på en UTMANING till er som vill hänga på, det handlar såklart om mat.
Mer om det en annan dag.


Sov gott önskar en sömnig Eva

Ps: Du måste läsa Maja Söderbergs vision om butiken som inte slänger något.Klicka HÄR.

onsdag 12 januari 2011

Som att svära i kyrkan...

Bild lånad från MC Donalds hemsida.

Idag var första dagen på simskolan för min 6-åring.
Eftersom vi inte har nåt badhus i Askersund så fick vi åka ca 3,5-4 mil till Kumla.


Det gick så bra, och för att fira lite åkte vi till MC Donalds på hemvägen.

Hamburgare med nötkött är ju inte det mest klimatvänliga man kan äta så ett stygn av dåligt samvete infann sig ...särskilt som Martha, från Klimatpilotprojektet, ringde.

Jag:-Åhh, Hej, jag vågar inte säga var jag är just nu.
Martha: -Är du på MC Donalds?

Ja ni förstår ju hur jag har det?!

Ludvig som hörde samtalet sa:
-Varför ville du inte säga var vi var?
Jag:-Ja det är väl inte helt klimatvänligt att äta hamburgare.
Ludvig:- Men att simma, det är väl klimatvänligt?!

Ja, att lära sig simma är livsviktigt, och har man varit så duktig trots att man är vattenrädd FÅR man festa till med en hamburgare...och ekologisk mjölk till det, tack för det MC Donalds!!


//Eva

När kommer våren?

Vissa dagar känns det som om vintern aldrig ska ta slut.
Här är vägen som jag går till jobbet varje dag, även om det ibland kan kännas lite ensamt så trivs jag bra att arbeta "hemma"

Längtar till våren då man kan sätta sig på trappan med förmiddagskaffet, lyssna på vårfåglarna och njuta av vårblommorna i rabatten.

Då ÄLSKAR jag att arbeta hemma!!

Bara några månader dit...//Eva

tisdag 11 januari 2011

BUBBELVATTEN

Bild lånad från Sodastreams hemsida.

Sedan jag gick med i Klimatpilotprojektet har jag nog inte en enda gång köpt vatten på flaska.


Öl & läsk har jag såklart köpt, men i rätt så liten omfattning och försökt handla från
Hammars Bryggeri som är det mest lokala här.

Men nu börjar jag bli lite sugen på att inhandla en
SODASTREAM
Varför är det bättre för klimatet då?
Mindre förpackningsavfall från burkar och flaskor.
Mindre föroreningar orsakade av transporter av buteljerade drycker.

En SodaStream kolsyrepatron gör 60 liter, vilket är detsamma som 180 dryckesburkar! Kolsyrepatronen fylls på när den är tom, redo att göra mer kolsyrad och välsmakande läsk för din njutning.

Jag blev dock lite tveksam när jag hörde att patronerna skickas till Tyskland för påfyllning.
Mailade iväg en fråga och svaret kom idag:
Gaspatronerna fylls nu på i Sverige i en anläggning som öppnade våren 2010.

Är det nån som har en ? Finns det andra infallsvinklar jag inte tänkt på?
Jag vill gärna höra era åsikter, var inte rädda att lämna en kommentar.

fast ni behöver INTE påpeka att naturellt vatten är allra bäst.DET VET JAG

måndag 10 januari 2011

ALLA DESSA LEKSAKER

Jag har två barn, pojkar 3 år och snart 7 år.

Tänker på hur otroligt mycket leksaker dagens barn har, särskilt väl märks det när man försöker städa och bringa lite ordning bland alla saker.


"Var sak på sin plats" funkar ju inte alltid som man tänkt sig.

Saker som håller länge och går att sälja i andra hand på tex. Blocket och Tradera känns ju OK ur miljöperspektiv, men allt annat.
Plastsaker som producerats i Kina( under vilka förhållanden vill man väl inte veta) och på sin höjd håller en vecka, hur bra är det?!

Inte lätt att säga nej heller när en "samlarsak" som -Alla andra har, står på önskelistan.

LEGO hör till mina personliga favoriter, ja plast förvisso men de håller ju "för evigt"!!

Visst behöver barn leksaker men var går gränsen och GÅR det att neka sina barn "vanliga leksaker" i vårt samhälle.


Funderar gör Eva

söndag 9 januari 2011

DAGENS SOPPA



Den klassiska söndagsmiddagen kanske inte består av soppa, men så blev det idag hos oss.

Maten står för en tredjedel av vår klimatpåverkan, om man är lite matintresserad, och vill göra något för klimatet, är det därför en bra ide att börja där!

4 ENKLA TIPS
1. Gör varannan lunch & middag vegetarisk
2. Släng inte mat
3. Ät ekologiskt
4. Ät efter säsong, undvik tomater,sallad, gurka på vintern.Välj mer vitkål, morot,kålrot & palsternacka


Dagens lunch blev ett recept jag fått av min "låtsasmoster"Sylvia.

MIXAD ROTFRUKT SOPPA

ca 8 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
4 morötter
3 palsternackor
2 potatisar
1 kålrot
1 fpk krossade tomater(370 g)
2 tärningar grönsaksbuljong
14 dl vatten
salt+peppar

1. Skär lök+vitlök i bitar.Fräs löken mjuk i rapsolja, tillsätt vitlöken efter ett tag.
2. Skala och skär alla rotfrukter i små bitar.
3. Lägg allt i grytan och tillsätt vatten, buljongtärningar, salt, peppar och krossade tomater.
4. låt koka ca 20 minuter
5. Mixa soppan så slät du vill ha den, tillsätt ev lite extra vatten.

Servera ev med en klick creme fraiche till det bröd smör och ost.


3-åringen åt med god aptit, han gillar morötter, 6-åringen var mer skeptisk.

Tur att jag också gjorde pannkakor. Alla kan väl redan receptet men jag har ALLTID i rivna morötter som ger lite fibrer och fin färg.Så här är receptet på mina.


PANNKAKISAR
3 dl vetemjöl
3 ägg
6 dl mjölk
1-2 finrivna morötter
50 g smält smör
lite salt

Vispas ihop till en slät smet
En klick smör i stekpannan
Häll i ca 1 dl smet
Gräddas på rätt hög värme vänd när ytan stelnat något.


Blir några över passar det ju att fylla med tex svampstuvning,rulla ihop, lägga i ungsäker form, på med lite ost och in i ugnen 200 grader 10-15 min.

Jag tycker det är roligt att dela med mig av mat som jag gillar hoppas någon tycker det är roligt att ta till sig detsamma!

//Eva

lördag 8 januari 2011

EKOVIN


Lördag, sitter och tänker på vad trevligt det hade varit om jag kommit mig för att inhandlat lite vin förra gången jag var till stan.
Nu börjar väl utbudet av ekologiska viner bli lite bättre, för det ska man ju helst välja om man vill slippa få i sig rester av bekämpningsmedel.


Vindruvor hör till "värstingarna" av det som besprutas visar en europeisk studie från 2009, om det har blivit bättre nu vet jag inte.

Det är viktigt att känna till att gränsvärden bedöms enskilt. Det innebär att en druva kan innehålla tio olika bekämpningsmedel och att dessa tio bekämpningsmedel, var och en för sig, kan understiga sina respektive gränsvärden. Men när de agerar tillsammans kan de mycket väl vara skadliga, trots att det i dagsläget inte finns något sätt att mäta och bedöma detta.
Läs mer HÄR hos Naturskyddsföreningen

Nedanstående har jag hämtat från EKOVIN, läs mer här.

Vad skiljer den ekologiska vinproducenten från den konventionella?

När man odlar ekologiskt måste man tänka efter före. Den konventionella vinproducenten arbetar mer med orsak och verkan. För den ekologiske producenten innebär ekologisk odling att många åtgärder såsom växtföljd, sortval, ogräsbekämpning, uppbindning av plantor, dränering, minskning av bladvolymer, val av odlingsplats m.m. görs med tanke på att minimera ogräs-, skadedjurs- och svamptryck. Detta var självklara val som vinproducenten gjorde förr i tiden. Men med intåget av kemiska bekämpningsmedel och konstgödning behövde man inte tänka på samma sätt, eftersom de kemiska bekämpningsmedlen är effektiva och förhållandevis billiga.

Kompensation för en bättre miljö

Giertz Vinimport är marknadsledande på ekologiska viner i Sverige och har tagit fram en miljöstrategi för sina viner. Nu ser företaget över alla sina transportlösningar för att hitta det mest miljövänliga alternativet. Samtidigt innehåller kartläggningen av vintransporterna också en omräkning till pengar, efter riktlinjerna för utsläp psrätter. Enligt kartläggningen kostar 1 000 kg koldioxid cirka 200-225 kronor

En lastbilstransport från Bourgogne i Frankrike och en transport från Argentina (lastbil, båt, järnväg) släpper ut ungefär lika mycket koldio xid (mellan 320-340 gram) per liter vin.

Rättvisemärkt eller Fairtrade är en oberoende produktmärkning som syftar till att ge odlare och arbetare i utvecklingsländer skäligt betalt för sina produkter. Rättvisemärkt vin finnas att köpa från Argentina, Chile och Sydafrika.

OM RUSSIN TILL BARNEN!
Välj alltid ekologisk frukt. Dessvärre är utbudet av ekologiska vindruvor ytterst begränsat, inte mer än 3-5 procent av vindruvorna är ekologiskt odlade. Vindruvor används dessutom ofta som ersättning till godis för barn. Just barnen är extra känsliga plus att de kan äta mycket i förhållande till sin egen storlek.

Ha en trevlig lördagskväll//Eva

fredag 7 januari 2011

Fredagsmys?!


Ja, ja även solen har fläckar.

Visst kunde man äta morotsstavar(som i och för sig är jättegott) men lite chips och kanske popcorn är ju lite trevligt till TV-soffan och det numera välkända fredagsmyset med barnen.

Maken fick sig en känga då han kom hem med"fel chips.
Ica:s egna märke som, om man kollar, är producerat i Belgien, förvisso använder de solrosolja till friteringen, vilket är bättre än palmolja som jag upptäckte det var i popcornen(från Frankrike) som JAG köpt.

Micropopcorn är ju bekvämt men då blir det nog vanliga i framtiden...och chips från OLW för de görs ju i Filipstad.

Eller kanske BARA morotstavar...ja så får det bli...nej!

Vad mumsar ni på därhemma? Trevlig fredagskväll//Eva

torsdag 6 januari 2011

Nu börjar det grönska!

Jag gillar produkterna från Saltå kvarn, inte bara för att de är ekologiskt och biodynamiskt odlade, de har ju grymt snygga förpackningar.


Ute dröjer nog grönskan ett bra tag känns det som.
Men i mina burkar med groddar börjar det spira.

Om man som jag försöker undvika att köpa växthusodlad sallad som fraktats hit till kalla norden, och ändå vill få i sig nyttigheter är det ett jättebra alternativ.

Det är enkelt & billigt, ta en burk du har hemma, lite gles väv, gummisnodd och groddar det är allt som behövs.
Här ovan har jag mungbönor och alfa-alfa frön.

Hur groddar man?

För stora frön, bönor och linser groddar man enligt nedan:

  1. Skölj noga.
  2. Lägg dem i en burk.
  3. Häll över vatten.
  4. Sätt på en gles väv,typ silduk med en gummisnodd runt.
  5. Låt stå över natten på en mörk plats.
  6. Häll av vattnet och skölj flera gånger.
  7. Häll av överblivet vatten så att det bara är fukt i burken. Jag brukar ställa upp och ned i diskstället en stund.
  8. Ställ burken mörkt.
  9. Fortsätt att skölja två gånger dagligen tills dess att groddarna är klara.

När jag kommer till butik nästa gång ska jag införskaffa en stor påse smörgåskrasse oxå, det tycker nog barnen är kul att se hur fort det växer...kanske?!

Ha en fin snöig dag//Eva